112

Stjal på øvelse: Skive-soldat får nedsat straf for at tage håndgranat med hjem

En mand, der stjal en håndgranat med hjem fra øvelse, får nedsat straf fra 3,5 års fængsel til seks måneder.

Udgivet:02. februar 2022, 09.25

Læsetid:2 minutter

En konstabelelev har fået skåret flere år af sin dom for at stjæle en håndgranat, efter at Vestre Landsret har set på sagen. (Arkivfoto)

VIBORG En tidligere konstabelelev fra Skive Kaserne har fået skåret flere år af sin dom for at stjæle en håndgranat, efter at Vestre Landsret har set på sagen.

Således har landsretten i sidste uge nedsat straffen til Adrian Lilholm til seks måneders fængsel. Byrettens dom lød ellers på tre års fængsel. Det oplyser landsretten til Ritzau.

Adrian Lilholm, der i dag er 21 år, har erkendt, at han i maj sidste år stjal en håndgranat i forbindelse med en skydeøvelse i Borris Skydeterræn.

Håndgranaten tog han med hjem til sin adresse i Holstebro, hvor den blev fundet i august.

Men detonatoren til håndgranaten havde han ikke taget med hjem, men derimod gravet ned i skydeterrænet. Og det har en stor betydning for sagen.

For ifølge en sprængningsekspert fra Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste, EOD, som forsvarer Lone Damgaard havde indkaldt som et nyt vidne, var håndgranaten ikke farlig i sig selv uden detonatoren.

- Han gjorde det meget klart i retten, at det ikke er farligt i sig selv at besidde skallen, siger forsvareren.

Lone Damgaard forklarer, at konstabeleleven ikke havde nogen intention om at have både håndgranat og detonator.

- Han ville have skallen med hjem. Han er nødt til at tage både skal og detonator, da de opbevares i sæt, og hvis der mangler et sæt, er det mindre synligt.

- Han ved godt, at han ikke skal ud og køre med detonatoren, så den graver han ned, siger Lone Damgaard.

I modsætning til byretten, der dømte manden efter straffelovens paragraf 192a, der har en minimumsstraf på to års fængsel, så har landsretten i stedet dømt ham efter våbenlovgivningen, der straffes mildere.

Manden, der havde siddet varetægtsfængslet siden sin anholdelse i august sidste år, blev torsdag løsladt efter dommen. Og han er lettet efter dommen, fortæller forsvareren.

- Han var meget, meget glad, siger Lone Damgaard.

/ritzau/