Fremtidens energiform(er): Atom-, sol- eller vindkraft?

Udgivet:16. august 2022, 14.09

Læsetid:2 minutter

Ole Pedersen undrer sig over at atomkraft tilsyneladende slet ikke kan debatteres. ArkivFoto: FRANCOIS NASCIMBENI/Ritzau Scanpix

Af Ole Pedersen Kirke Alle 46 7800 Skive

ENERGI Der er jo ikke skyggen af tvivl om, at den nuværende regering (statsminister) satser på sol- og vindenergi. Atomkraft er simpelthen et FY-ord.

Men er det rimeligt, når vi ser på såvel økonomi, forsyningssikkerhed og CO2-udledning?

Ingen politiske partier overhovedet har fremlagt forventelige, fremtidige kostpriser for strømmen fra nogen af delene. CO2-udledning fra vindmøller og solceller kendes tilsyneladende heller ikke. Man har tilsyneladende ikke engang diskuteret det. Er det rimeligt overfor den befolkning, der skal betale prisen for politikernes famlen i blinde?

Stort set alle politikere anser tilsyneladende atomkraft for at være et spøgelse, der ikke engang kan diskuteres. Det på trods af, at atomkraft er den eneste kendte energikilde hvor der ikke er »huller« i forsyningssikkerheden og samtidig er rimelig CO2-venlig. Alle ved jo, at de 2 andre energiformer, som den nuværende regering tilsyneladende satser på i fremtiden, er afhængig af sol og/eller vind, og at solenergi under ingen omstændigheder virker i de mørke timer. Hvorfra den energi, som Danmark meget jævnligt vil mangle skal komme, så længe vi kun satser på sol- og vindenergi, har vi heller ikke fået et svar på.

Mange europæiske lande har atomenergi og har haft det i en længere årrække. Frankrig vil endda til at opføre flere atomkraftværker, og Tyskland taler om at genstarte 3 atomkraftværker, der p.t. ligger i dvale.

Hvorfor er danske politikere så så berøringsangste overfor denne energiform? At den er potentiel farlig ved også jeg, men der har dog indtil nu kun været ét virkeligt alvorligt uheld (Tjernobyl i Ukraine), men de atomkraftværker, der bygges i dag, er dog langt sikrere end Tjernobyl-værket var.

Atomkraftværker kan også være mål i en krig. Men vil en krigsførende nation ikke kaste en atombombe, vil den næppe heller sprænge et atomkraftværk i luften.

Se nu at komme ud af busken politikere, befolkningen og virksomhederne har da krav på en langt mere åben debat på dette område. Det er jo os, der kommer til at betale prisen, også for jeres eventuelle undladelsessynder.

Indlægget her er ikke et udtryk for, at jeg umiddelbart ønsker atomkraft, men da der er mindst én stor fordel ved atomkraft frem for sol- og vindenergi, mener jeg det er på sin plads at inddrage denne energiform i den politiske debat. Det er fornuften der skal råde og ikke politikernes følelser.

Indlæser debat