Skive set udefra: - Skibonitter følger ikke det ry, som jyder ellers har

Skibonitter er tillidsfulde, personlige og hjælpsomme så det batter, i hvert fald hvis man spørger sjællænderen med rødder i Jylland, Thomas Gyldborg

Udgivet:14. august 2022, 20.52

Læsetid:7 minutter

Thomas Gylborg og Charlotte Juel kom fra hver deres ende af landet. Nu er de flyttet sammen i Skive. Foto: Marie Hoffmann

Marie Ibsen Hoffman
Journalist| mih@skivefolkeblad.dk

HJÆLPSOMHED Københavnere er højlydte, jyder er ydmyge og fynboer er glade og milde. Mange må nok erkende sig enige i, at der kan være store forskelle på en københavner og en skibonit. Det kan dog være svært at sætte en finger på, hvad det er, der gør os så forskellige, og om det er forskelle, vi i virkeligheden selv skaber i forsøget på at forstærke vores egen lokale identitet.

Serien, som du netop er gået i gang med første afsnit af, sætter fokus på, hvilket indtryk skibonitter, sallingboer og egnens øvrige beboer gør på tilflyttere til området. I den første artikel, har vi snakket med et tilflytter-par fra København og Aalborg, Thomas Gyldborg og Charlotte Juel.

- De har nogle mærkelige ord heroppe. Jeg kan ikke finde ud af at sige onsdag på den rigtige måde, fortæller Thomas Gyldborg, der flyttede til Skive i 2018.

Ny serie: Skive set udefra

Denne serie sætter fokus på skibonitterne set udefra.

På Skive Folkeblad laver vi ofte historier, hvor det

lokale bliver defineret

af lokale selv, men nogle gange kan man se andre ting, når man bliver set udefra.

Hvilket indtryk giver vi folk udefra?

Hvad gør os anderledes end dem?

Hvornår kan man kalde sig for lokal i området?

Jounalist Marie Hoffmann, som har skrevet artiklerne i serien, er selv flyttet til Skive to gange: i 2002 og igen 20 år efter i 2022.

»For mig er overgangen mellem tilflytter og lokal en flydende og spændende proces. Så lad os lægge vores forbehold væk, og lytte til dem, der oplever os udefra, og se om vi bliver klogere«, siger hun.

I dag besøger vi Thomas Gyldborg og Charlotte Juel, som er flyttet til Skive fra henholdsvis Ishøj og Aalborg.

Sproget er en af de tydelige forskelle, som han opdagede, da han flyttede hertil, og som han stadig arbejder på.

- Specielt hvis man tager ned på værtshusene, og nogle af de rigtige lokale kommer, så må jeg nærmest give op, fordi jeg bare ikke forstår, hvad de siger. Nogle gange er jeg i tvivl, om de snakker engelsk, griner han.

Jeg havde ingen forventninger til at flytte til byen. Ærligt vidste jeg ikke engang, hvor Skive lå, før jeg fik en kæreste der
Thomas Gyldborg

Hjælpsomhed og fællesskab

Noget, der står helt centralt i Thomas’ hukommelse fra dengang han flyttede til byen, er den hjælpsomhed, han mødte fra de lokale. Den fik han lov til at opleve, da han pludselig var strandet i et hus i en by uden et netværk.

Thomas Gyldborg havde nemlig ikke en helt traditionel flytning. Han flyttede til Skive for at bo med sin daværende kæreste, der boede i byen. Han solgte derfor sin bolig i Ishøj og købte hus i Skive.

Thomas og Charlotte har et godt forhold til begge deres naboer, og de er glade for den hjælpsomhed og gæstfrihed, som de har oplevet i området. Foto: Marie Hoffmann.

Det han ikke havde forudset var, at kæresten ville slå op med ham, en uge inden han skulle flytte, men der var ikke andet at gøre en at gennemføre flytningen alligevel.

- Jeg var sådan lidt fortvivlet og irriteret over, at jeg var flyttet herover, fortæller Thomas Gyldborg, der heldigvis følte sig godt modtaget af skibonitterne, som han erfarede var et generelt venligt og gæstfrit folkefærd:

Læs også
Én af hundrede forlader Skive Kommune - hvert år Én af hundrede forlader Skive Kommune - hvert år
Læs også:
Én af hundrede forlader Skive Kommune - hvert år

- Jeg har fik hjælp til at bygge to rum ude i min garage af de mennesker, jeg lærte at kende den lokale singlegruppe, jeg meldte mig til på Facebook. Det ville jeg gerne have lavet, og så kom de bare otte mand og hjalp af to omgange. Det ville man overhovedet ikke kunne gøre i Ishøj, fortæller han glad.

- Det har også været klart nemmere for mig at få venner her, også at man rent faktisk besøger hinanden privat i stedet for at tage ud og spise. Jeg synes, det er en meget bedre måde at mødes på, siger han.

Thomas Gyldborg og Charlotte Juel

Thomas Gyldborg er 44, og arbejder med »business intelligence«. Han er født i Hvidovre, og har boet i Nordvest København, Karlskov, vejle, Amager, Ishøj og nu Skive.

Charlotte Juel er 39 og er lige nu i jobaktivering på grund af dårlig ryg. Hun kommer fra Aalborg og er nu flyttet til Skive.

Parrets råd til en tilflytter:

- Du skal være med i det sociale og opsøge arrangementer. Kom med på den lokale bar og mød nogle mennesker. De er så søde dernede. De hjælper en godt på vej

Parrets råd til naboen til en tilflytter:

- Du skal huske at være imødekommende

Har I lyst til at blive boende i Skive?

- Vi satser på at blive gamle her.

Thomas, som nu har boet i byen i fire år, er faldet godt til i byen og brugte ordet »fællesskab«, da vi spurgte ham om, hvad der karakteriserede skibonitterne:

- Jeg synes, der er meget samhørighed mellem folk her uden at være et lukket fællesskab, som jeg har oplevet andre steder. Jeg flyttede til Mors engang, det gik fuldstændig galt, griner han og fortsætter:

- De er gode til at lukke folk ind, de følger ikke det der ry, som jyder ellers har, hvor når man føler sig mærkelig og holdes ude, når man kommer som fremmed.

Læs også
<span>Stor undersøgelse:</span> Folk forbinder Skive Kommune med Hancock, fjorden og festivalen <span>Stor undersøgelse:</span> Folk forbinder Skive Kommune med Hancock, fjorden og festivalen
Læs også:
Stor undersøgelse: Folk forbinder Skive Kommune med Hancock, fjorden og festivalen

Provins versus storby

Det var ikke kun menneskerne, som overraskede Thomas, også byen var anderledes end det, han kom fra.

- De lave huspriser er helt fantastiske. Jeg kommer fra et lille hus i Ishøj, som jeg solgte for 2 millioner, og så købte jeg det her for 1,4. Så man får lidt mere for sine penge, siger han.

Efter at være kommet til Skive, var der flere ting, der overraskede Thomas, som han ikke var vant til, da han boede i Ishøj.

- Det overraskede mig, at butikkerne lukkede så tidligt. Om lørdagen lukker de efter klokken 13, og så er det bare umuligt at købe noget andet end mad i supermarkeder. Det var jeg jo ikke vant til, for i Ishøj var alt næsten døgnåbent.

Der er nitten, Skibet, Potten, Kroen, John Bull og Westend. Man må ikke sige, at der er Midtskivs, og Skibonitten. Det er Potten og ikke Jydepotten. Det er åbenbart noget, man lærer hen af vejen
Thomas Gyldborg

Thomas Gyldborgs kæreste, Charlotte Juel flyttede i 2020 ind til Thomas fra sin tidligere bolig i Aalborg.

- Vi har kendt hinanden i seks år, og været venner på Facebook i fire. Da han så flyttede til Jylland, matchede vi på Tinder, og så har vi været sammen lige siden, fortæller Charlotte Juel.

Læs også
<span>Knap 1500 færre borgere på fire år:</span> Nyt byråd vil bremse faldet i indbyggertallet med taskforce <span>Knap 1500 færre borgere på fire år:</span> Nyt byråd vil bremse faldet i indbyggertallet med taskforce
Læs også:
Knap 1500 færre borgere på fire år: Nyt byråd vil bremse faldet i indbyggertallet med taskforce

Charlotte kommer fra Nordjylland og selvom om kulturchokket måske er en smule mindre, kan hun også godt mærke en forskel.

- Jeg havde overhovedet ikke nogle forventninger til Skive, inden jeg kom her. Men jeg blev taget imod af søde og imødekommende mennesker. Det er helt anderledes i Aalborg. Dér får man ikke samme hjælp fra mennesker, man ikke kender, fortæller hun.

Thomas havde ikke særlig mange forudantagelser om byen:

- Jeg havde ingen forventninger til at flytte til byen. Ærligt vidste jeg ikke engang, hvor Skive lå, før jeg fik en kæreste der, griner han.

Der er dog ingen tvivl om, at flytningen har været positiv for både Thomas og Charlotte, og de er begge meget begejstrede over niveauet af tillid, der er i Skive:

- Det er fedt, at de aldrig låser døren her. Det er dejligt at komme tilbage til et sted, hvor det hele er mere nede på jorden, fortæller Thomas Gyldborg.

Da vi spørger Thomas og Charlotte om de føler sig som skibonitter, kan man mærke, at spørgsmålet ikke er så lige til.

Skibonit eller ej?

- Altså, jeg er ikke fuldblods skibonit. Specielt ikke når folk begynder at snakke jysk, og det kommer nok ikke til at ske, at jeg kommer til at snakke jysk, erkender Thomas, der ellers er faldet godt til rette og har lært alle forkortelserne for de forskellige værtshuse:

- Der er nitten, Skibet, Potten, Kroen, John Bull og Westend. Man må ikke sige, at der er Midtskivs, og Skibonitten. Det er Potten og ikke Jydepotten. Det er åbenbart noget, man lærer hen af vejen, griner Thomas Gyldborg.

Charlotte Juel føler sig heller ikke som skibonit, men det kommer hun måske heller aldrig til at gøre.

- Jeg har flyttet mere end 25 gange, så jeg har aldrig lært at slå rødder. Det skal jeg lige lære, før jeg kan kalde mig selv for en skibonit, siger hun.

Plads til forbedring

Ingen steder er dog perfekte, og selv i Thomas og Charlottes øjne er der ting, som skibonitterne godt kunne blive bedre til.

- Kommunen kunne godt forbedre sig. Den er ret langsom til at give hjælp, men hurtige til at give en regning. Da jeg kom til Ishøj, fik jeg en velkomstpakke, da jeg flyttede dertil. Det kunne kommunen også godt gøre her, fortæller Thomas.

Det er dog ikke kun kommunen, der kan forbedre sig:

- Der er en smule modstand mod en af vores venner, som ejer en lidt alternativ klub i byen. Hvorfor udnytter byen ikke det potentiale, der ligger i det, i stedet for at slå hånden af ham?

Indlæser debat

Mere fra temaet

Se flere

Mest læste

Skive

Se flere

Mest læste på Skive Folkeblad

Af samme forfatter

Se flere