Gå til hovedindhold
Kultur

Bjerre og Danefeld i barsk debat om Skive Theater: »Skandale« og »løse påstande«

20-05-2019 KL. 13:06
Empty

Foto: Steen Don

  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Kammerateri og monopol.

Det kunne være overskrifterne for en debat om Skive Theater og Kulturcenter Limfjord (KCL) på Facebook, der gennem de seneste dage har haft mange opmærksomme læsere.

Den starter, da Charlotte Danefeld, Skive, deler »mit første læserbrev nogensinde til Skive Folkeblad«, som blev bragt i lørdagens udgave af Folkebladet.

Hun var ansøger af forpagterstillingen i Skive Theater, som netop gik til KCL - og Knud Bjerre slår tidligt i debatten fast, at det havde været »klædeligt«, om hun havde nævnt det i læserbrevet.

Først lader Skive Kommunes tidligere kulturkonsulent, Alex Nielsen, forstå, at alle i Viborg »bestemt ikke« er glade for den konstruktion, som såvel KCL-formand Ann Østergaard som KCL-direktør Knud Bjerre i sidste uge erklærede sig klar til at tage kampen op med.

Dernæst tager Thomas Borgå, der privat danner par med Charlotte Danefeld, også del i debatten:

- Skive er på mange måder en dejlig by, men kammerateriet trives i en sådan grad i byen, at det giver en rigtig dårlig smag i munden, skriver Thomas Borgå.

Knud Bjerre giver ham ret.

- Ja, kammerateriet stortrives, siden det kan lykkes Charlotte at få overtalt Socialdemokraterne i udvalget med hendes hjerteveninde på billedet nedenfor, til at stemme imod forvaltningens indstilling, på trods af at samme udvalg enstemmigt havde godkendt proceduren og de kriterier, der skulle udvælges ud fra. Men hvor er det ulækkert i det Charlotte skriver, at hun ikke skriver at hun søgte og at hun var til samtale, men blev vejet og fundet for let til at løfte opgaven, skriver Knud Bjerre.

Han viser et billede, der ikke blot viser Charlotte Danefeld, men også byrådsmedlemmerne Anne Mette Laugesen (SF) og Julie Lysdal Markussen (S), der i modsætning til SF’eren er medlem af kultur- og fritidsudvalget, ved en privat sammenkomst.

Charlotte Danefeld kommenterer ikke billedet:

- Knud, jeg lader hele din løgn ovenfor stå til ære for dig. Så lavt synker man kun hvis man er presset.

Han svarer:

- Charlotte, du vil lade hele min løgn stå? Kan du ikke fortælle mig hvad det er, der er løgn???

Jannie Leth Christensen, Højslev, der ikke opnåede valg til Skive Byråd for Liberal Alliance, tager nu del i debatten og skriver til Knud Bjerre:

- Jeg synes til gengæld det er helt vildt ulækkert, hvordan du (igen) lægger op til, at beskylde Julie for at være partisk ift. de mennesker hun ses med privat. Hvis jeg var hende, var kvoten for den slags nok ved at være brugt op. Skal vi også til at holde øje med, hvem du tilbringer tid sammen med, i din fritid?! Det tror jeg faktisk ikke, du ville bryde dig synderligt meget om, skriver Jannie Leth Christensen.

Thomas Borgå tager igen fat i det, som han anser for at være »kammerateri«.

- Knud, du og forvaltningen gik for langt denne gang. Det er en skandale hvordan Skive Kommune kan skræddersy udbud og processer på den her måde. KCL’s overtagelse er ikke et ønske, der har opbakning hverken fra borgere eller kulturliv, men en kovending af kommunen skræddersyet til dig. Det er for åbenlyst og for grimt, og uanset om du vanen tro vil være den som både råber højest, længst og lavest i denne kommentartråd, kommer skibonitterne ikke til at bakke op om det her, vurderer han.

Knud Bjerre henviser til, at han drev såvel kulturdelen i KCL som Skive Theater i 2010, 2011 og 2012, men han kalder Thomas Borgås ord for »en påstand uden hold i virkeligheden«.

- Det er korrekt at jeg skrev, at jeg ville hellige mig KCL 100%, for KCL kan jo ikke være tjent med at have en direktør, der ved siden af det job han er ansat til i KCL, samtidig driver Skive Theater i privat regi. Det er logik for perlehøns. Men nu er det KCL, jeg driver, og med den kasket synes jeg oprigtigt at det er en god idé at KCL også driver Skive Theater, og det gjorde bestyrelsen heldigvis også. Så det har intet med at ændre holdning at gøre. Jeg er ansat til at drive KCL bedst muligt, og det mener jeg, at jeg bedst kan ved at KCL også kan drive Skive Theater, skriver Knud Bjerre.

Han konstaterer, at Thomas Borgå kommer med »løse påstande«.

- Jeg har ikke som dig drevet virksomhed igennem mange år støttet af skattekroner, men jeg har ret til at udtale mig, omend hvor ubelejligt det måtte være. Kammerateri er en rar ting, når man er en del af det, men knap så kønt er det set udefra, skriver Thomas Borgå.

Det får Venstres byrådsmedlem Morten Enggaard til at bede Thomas Borgå om en definition på »kammerateri«.

- Kammerateri er defineret som en utilbørlig begunstigelse som personer indenfor en vennekreds yder hinanden. Det er min påstand, at udbuddet af forpagtningen af Skive Teater har begunstiget een leverandør frem for andre, og at der i øvrigt er begået fejl. I øvrigt - var du ikke udpeget som observatør for Skive Kommune for Skive Festival i Knud Bjerres tid som leder af festivalen?

Det får Morten Enggaard til at forlade debatten med ordene:

- Nu tror jeg nok festen stopper for mit vedkommende, men jeg vil advare jer om at beskylde mig eller andre for kammerateri, skriver byrådsmedlemmet

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Kultur

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland