Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Bliv dog væk fra provokationen

11-04-2019 KL. 10:41
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Når en provokatør ønsker at provokere, kan det stærkeste våben imod ham være at blive væk fra provokatørens provokation....

Sådan er det også i forhold til Rasmus Paludan, stifter af partiet Stram Kurs, der efter et tumultarisk besøg i Skive i søndags, nu har planlagt en demonstration mere i Skive i morgen, hvor provokationen blandt andet skal være afbrænding af koranen.

Da han i sidste weekend besøgte Holstebro, var der få fremmødte, og hans demonstration var hurtigt overstået. I Skive kom det i søndags til at gå voldsomt til, da et par hundrede satte i løb mod Paludan, der med politiets hjælp måtte flygte flere gange. Der var massivt politiopbud, og politiet måtte lægge sig imellem og hæve stavene. Der kom også en sigtelse for vold mod en betjent.

Skive Folkeblad dækker den lokale virkelighed, og derfor har avisen naturligvis også beskrevet de voldsomme scener midt i Skive i søndags. Og inden da blandt andet også bragt opfordringer om ikke at lade sig provokere af provokatøren. Og vi har talt med politiet, det muslimske miljø i Skive og andre.

Det er tilladt at demonstrere i Danmark, men politiet har mulighed for at afvise et bestemt sted for demonstrationen, hvis det skønnes, at det ellers vil gå ud over den offentlige fred. Paludan har angiveligt bedt om at demonstrere foran Det Islamiske Hus i Skive, og der er forlydender om en moddemonstration i området. Selvom der i givet fald vil være masser af politi, er det virkelig ikke ønskesituation for by og borgere, der ønsker en fredelig fredag. Og mon ikke politiet nøje vil vurdere, hvor demonstrationsfriheden i givet fald skal finde sted.

Paludan blev i sidste uge dømt efter straffelovens paragraf 226 b - den såkaldte racismeparagraf. Han er voldsomt optaget af at provokere, og blandt alle dem, der ønsker at tage afstand fra ham, er der åbenlyst forskellige holdninger til, hvordan der skal reageres. Der kommer ikke noget godt ud af en gentagelse af søndagens forløb - eller noget værre. Såkaldte moddemonstrationer kan være vanskelige at styre, og derfor er det forståeligt, at der har været fortalere for at blive helt væk fra Paludans forestilling. Som borgere i Holstebro valgte.

Det er træls for Skive og alle borgere, hvis det ender med ny tummel og konfrontation. I forvejen er det voldsomt, at det desværre er nødvendigt at indkalde politiforstærkning fra andre dele af Jylland.

Politiet passer på by og borgere, og det er forståeligt, hvis politiet genovervejer, hvor Paludans demonstration - og eventuelle moddemonstrationer - skal foregå.

Grundloven vægter både frihed og offentlig fred. Der er forsamlingsfrihed, ytringsfrihed og demonstrationsfrihed her i landet. Samtidig har politiet myndighed til at bestemme, hvor en demonstration ikke skal foregå - netop af hensyn til den offentlige fred.

Det indgår naturligvis i politiets overvejelser. Og når en provokatør ønsker at provokere, kan det stærkeste våben som borger være at blive væk.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland