Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Borgerlig borgerkrig

10-08-2018 KL. 11:54
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Statsminister Lars Løkke Rasmussen havde håbet på, at sommergruppemøder hos Dansk Folkeparti og Liberal Alliance i denne uge kunne varsle et mere fredfyldt forhold mellem de to partier, der så ofte har været i krig og kamp, men den varme sommer har ikke mildnet sindene. Tværtimod. Storm ramte Danmark i nat og i dag, og politisk storm og kamp er også forstærket i forholdet mellem DF og LA.

Og når Liberal Alliance på et pressemøde i går nærmest skamroste DF, fordi partiet er gået med til mange former for skatte- og afgiftslettelser siden 2015, så ved LA også, at det netop provokerer DF’erne, der gerne vil se sig selv som et midterparti, der har forhindret LA i at få en masse mærkesager gennemført.

Efterhånden ligner det anstrengte forhold mellem DF og LA, hvordan det i årtier var mellem Venstre og de konservative. Som Svend Auken en gang præcist udtrykte det: »Venstre og de konservative har et had-kærlighedsforhold - uden kærlighed!« LA-formand Anders Samuelsen vil nu have DF til at garantere, at hvis der er et blåt flertal efter valget, skal de love at støtte en borgerlig regering. Hertil svarer så DF-formand Thulesen Dahl, at DF støtter Lars Løkke som statsminister, men man ønsker en ny borgerlig regering, hvor Liberal Alliance er smidt ud og erstattet med - Dansk Folkeparti. Og så kan DF-LA krigen ellers rase videre ...

Statsministeren vil håbe på, at efterårets aftaler omkring klima, sundhed og finanslov kan give et vist sammenhold blandt hans støttepartier, men Lars Løkke Rasmussen ved godt, at bliver der et flertal bag ham efter valget, så kommer DF med i regeringen - og LA må forlade den. Sådan er de politiske realiteter. Med DF-flirteriet med Socialdemokratiet har Lars Løkke brug for at imødekomme Dansk Folkeparti, og nok vil Liberal Alliance tale om svigt, hvis de får det røde kort, men Anders Samuelsen og hans tropper kan jo ikke politisk holde til at kaste sig i armene på Mette Frederiksen og Socialdemokratiet.

I forvejen kan det blive svært nok for Løkke at fastholde og bruge et flertal, som formentlig også bliver afhængig af mandater hos Nye Borgerlige, der vil komme med endnu hårdere krav end DF i udlændingepolitikken.

Men Løkke bliver nødt til at skifte ud i minister-bemandingen, hvis han efter valget står med et borgerligt flertal. Det vil i givet fald minde lidt om situationen i 1988, hvor Poul Schlüter og de konservative følte, at der skulle en ny »politisk kultur« i regeringen, og derfor røg CD og Kristeligt Folkeparti ud og blev erstattet med Det Radikale Venstre.

Det glemte CD og KRF ikke, og de kom senere i regering med S og R som tak for sidst til V og K. Men det er umuligt at forestille sig, at Liberal Alliance kan pege på andet end en borgerlig statsminister. Det vil svare til, at Enhedslisten skulle pege på en konservativ eller en venstremand som statsminister - det sker ikke!

Den borgerlige borgerkrig raser videre. Det kan være en trøst for Lars Løkke, at når oppositionens folketingsgrupper nu snart indleder deres sommergruppemøder, vil det igen blive understreget, at den såkaldte røde blok er under opløsning med vidt forskellige ønsker om kursen. Og uenighed om statsministerposten.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Lokalt

Kæmpe fremmøde: Fjernvarme-bestyrelse ville fritages for ansvar, men trak forslag Kæmpe fremmøde: Fjernvarme-bestyrelse ville fritages for ansvar, men trak forslag

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland