Kultur

Bragende klapsalver i Thise

Det vil nok være lige frejdigt nok at konstatere, at der aldrig har været musikalske verdensstjerner i den østligste kirke i Salling.

Thise Kirke er bygget omkring år 1200 lige som mange andre, romanske landsbykirker, og vi vover ikke forsværge, at det aldrig er sket tidligere.

I nyere tid har programmet for, hvad Thise Borgerforening arrangerer, dog ikke været i nærheden af det, som onsdag aften blev vist af »2 ½ spanske i det danske«.

Populært var det med over 100 begejstrede tilhørere.

Den »halve« af den musikalske trio er den kun 18-årige violinist, Jacob Christensen Fabuel, der mestrer violinen med et gigantisk talent, stod på scenen første gang allerede som fem-årig.

At det overhovedet er muligt at få så lovende en ung musiker til Østsalling skyldes, at det er søn af en tidligere beboer i Thise, tidligere kulturkonsulent i Skive og nuværende turistchef i Thy, Ole Riis. Jacobs mor er den spanske sopran Gloria Fabuel Maupoey.

Med i Thise var også sopranen Neus Roig Abellà, der afslørede en imponerede stemmepragt, der gav det indtryk, at der ikke er den udfordring, som hendes stemme ikke kan klare. Ved klaveret sad mesterlige Vicente David Martín, som tidligere har optrådt i Skive Theater.

I sin velkomst oplyste formanden for Thise Borgerforening, Søren Vester, at de tre optrædende havde været ude på en strabadserende rejse på grund af flystrejke i Frankrig. Det forekom ubegribeligt. Der var ikke antydning af træthed at spore, og veloplagthed, energi og uforfalsket glæde ved musikken prægede de tre optrædende.

To-sproget violinist

Men de to musikere var ikke udelukkende med som akkompagnement for den lyriske sangerinde. Flere gange optrådte de to og to – og violinisten og pianisten brillerede med musikstykker for netop deres instrumenter - som »Habanera«, »Sevilla« og »Czárdás«. Desuden indeholdt programmet musik af Liszt, Fauré, Dvorak, Brahms, men også spanske og cubanske toner.

Musikken blev præsenteret af Jacob Christensen Fabuel, der er vokset op som to-sproget, og har tilbragt mange sommerferier hos familien i Salling.

Publikum lod bragende klapsalver slippe løs ved hver given lejlighed - og dem var der mange af. Især foldede Neus Roig Abellà stemmen ud i »Nuit D’Ète« af Gignoux, så det var en fornøjelse at lytte til.

I aften optræder trioen i Thisted Musikteater - og her præsenteres Jacob Christensen Fabuel som en musiker »med rødder i Thy«. Det kan synes lige frejdigt nok, når man tager i betragtning, at musikeren, der i en ung alder turnerer over hele verden, snarere har dem solidt plantet i Sallings fede muld.

Ikke desto mindre kan de i Thy roligt begynde at varme hænderne op, hvis de skal leve op til den velfortjente applaus, der gik til »2 ½ spanske i det danske« i Thise.

I hvert fald kan man konstatere, at de var meget populære gæster i Østsalling - uanset om kirkerummet tidligere har været præget af så store stjerner eller ej.

Jacob Christensen Fabuel har sine aner i Salling, og han kunne derfor præsentere musikken på formfuldendt dansk. Den kun 18-årige violinist optrådte i Thise Kirke sammen med den lyriske sopran Neus Roig Abellà og pianisten Vicente David Martín. Foto: Lindy Jørgensen
Over 100 havde på en mørk efterårsaften fundet vej til Thise Kirke, hvor den lokale borgerforening stod for arrangementet. Foto: Lindy Jørgensen