Erhverv

Brogårdens nye ejere: »Vi er glade for vores investering i Skive«

Det er ikke hvem-som-helst, der er rykket ind som Skives nye ejendomsmatadorer.

Fredag kom det frem, at Hans Jakobsen har solgt sit livsværk, Hans A/S, der omfatter 254 lejemål fordelt på 13 ejendomme, og køberne er brødrene Martin og Carl Bek-Nielsen, der har deres daglige virke i Malaysia.

Brødrene driver den virksomhed, som deres far, Børge Bek-Nielsen, nemlig United Plantations, var med til at bygge op fra først i 1950’erne.

Ved sin død var Børge Bek-Nielsen den højest adlede hvide mand i Malaysia med titel af Tan Sri Dato’Seri Bek-Nielsen.

United Plantation beskæftiger i dag knap 6000 personer – de 4600 i Malaysia og dertil også ca. 1200 i Indonesien.

De to brødre, der er hhv. 45 og 47 år, er født i Malaysia, men er uddannet i Danmark, har boliger i Danmark og holder hvert år ferie i ”hjemlandet”.

Det fortæller Carl Bek-Nielsen, der i forbindelse med købet af Hans A/S var på besøg i Skive.

- Det er med coronaen en underlig tid at leve i, men jeg var i Skive for at se på muligheden for at gøre en handel, og det var dejligt at være i Vestjylland igen. Vi har vores primære tilknytning til Holstebro, kender området og har stor veneration for Vestjylland. Desuden har jeg også mødt Hans Jakobsen, og det var en god oplevelse, siger Carl Bek-Nielsen.

- Nogle mennesker svinger man umiddelbart med, og en sådan er Hans: Meget levende, meget spændende. Jo, det var en stor oplevelse.

Malaysia-brødrene hørte første gang om muligheden for en handel tilbage i november. Der blev forhandlet i december, og 21. januar blev aftalen offentliggjort.

- Jeg vil sige, at der bød sig en interessant mulighed. Vi har ejendomme andre steder i Europa. Og vi har også begge beboelse i Danmark, men her bød der sig noget ekstraordinært, og man kan vel sige, at vi var/er interesseret i at brede vores forretning lidt ud, og her var muligheden, siger Carl Bek-Nielsen, der ikke skilter med, hvilken pris, der blev handlet til for den store ejendoms-portefølje.

- Hvis det skal offentliggøres, så skal det komme fra Hans Jakobsen, siger han.

Forretningsimperiet i Fjernøsten, der for to år siden blev prissat til godt ni milliarder kroner, går helt tilbage til Aage Westenholz, som var Karen Blixens morbror, og også var sponsor for hendes afrikanske farm i Kenya.

Westenholz, født i 1859, tog til Fjernøsten i 1886, etablerede sporvognsnet i Bangkok, mens der stadig blev kørt i hestevogn i Danmark, og var på alle måder en foregangsmand, blandt andet med gummiudvinding.

- I dag laver vi bæredygtig palme- og kokusolie med fokus på miljøet. Vi dyrker et areal, der omfatter 60.000 hektar – det svarer stort set til Bornholm, siger Carl Bek-Nielsen, der i lighed med sin bror er gift med en danske kvinde, og begge par har tre børn. Deres far, Børge Bek-Nielsen, der kom fra Bækmarksbro, og som var ingeniør, døde i 2005 – i en alder af 79 år.

- På årsplan – i et normalt år uden corona - er vi nok i Malaysia i 275-280 dage og så har vi 30-40 dage med ferie og besøg i Danmark. Resten går med forretningsrejser, men alt har jo været anderledes i 2020, og nu må vi se, hvordan verden udvikler sig.

- Vi ser frem til, i tæt samarbejde med Thomas Lind-Holm, at videreføre og -udvikle Hans Jakobsens imponerende og veldrevne livsværk. Vi vil videreføre det i den samme ånd og med de samme værdier som hidtil, og dermed forbliver Hans A/S en pålidelig udlejer i Skive med et højt serviceniveau for vores lejere, siger Carl Bek-Nielsen.

- Vi er glade for vores investering i Skive. Vi tror, vi har gjort en god forretning, og det har i alt fald været en god oplevelse at møde dels Hans Jakobsen, dels Thomas Lind-Holm, som fortsat er forretningens mand i Skive, og som har bevaret sin ejerandel, slutter Carl Bek-Nielsen.

Store tal

I det seneste regnskabsår fremgik det, at Hans A/S havde en egenkapital på godt 63 mio. kroner, overskuddet var på 2.8 mio. kroner efter skat og fordelingen i porteføljen var 88/12 mellem boliger til beboelse og til erhverv.

Firmaets anlægs-aktiver, den samlede værdi, var opgjort til 275 mio. kroner. I regnskabsperioden var der syv ansatte.

Det er disse to brødrene, Carl Bek-Nielsen (til venstre) og Martin Bek-Nielsen, der med købet af Hans A/S er blevet Skives nye ejendomsmatadorer. Privatfoto