Debat

Brug for de jyske stemmer i klimakampen

2020 blev et år, som ingen kunne have forberedt sig på – og det blev et år, der både viste, hvad der kan samle os, og hvad der splitter os. Desværre har vi allerede få dage inde et nyt år set splittelsens grimme ansigt igen. I USA har vi set det mest voldsomme angreb på demokratiet i nyere tid.

Det er desværre et tegn på, at splittelsen tager fart. Det er bekymrende, når vi stadig skal løse menneskehedens største krise, nemlig klimaproblemerne. Det er en alt for vigtig kamp til at vi graver os ned i grøfter: røde mod blå, veganere mod klimaskeptikere, storbyborgere mod landmænd eller unge mod ældre.

Som folkevalgte har vi en forpligtelse til at sikre at den demokratiske samtale bliver bedre. At borgerne diskuterer med hinanden, og at politikerne lytter og handler. Og mange danskere er klar til grøn handling – det viste folketingsvalget i 2019 med al tydelighed. Men det går for langsomt inde på Christiansborg.

Derfor vil Radikale Venstre nu oprette et Grønt Generationsråd, hvor danskere, unge som ældre, i fællesskab skal komme med bud på, hvordan vi sat skub i den grønne omstilling.

Jeg tror på sund fornuft – også i klimakampen. Og det giver kun god mening at vi politikere i højere grad lytter til de mennesker, som skal leve med de beslutninger, vi træffer. Hvordan forestiller Mette på 62 sig at vi kan få flere til at køre i elbil? Jakob på 18 år har måske den gode idé, der kan få flere til at investere i at energirenovere deres hus? Det vigtigste er, at vi får samlet danskerne. For klimakrisen skal ikke være en fejde mellem generationer eller by og land, men en fælles mission.

Som politisk parti forpligter Radikale Venstre sig på at arbejde videre med rådets anbefalinger. Det gælder både på Christiansborg, i kommuner og i regioner.

Vi tror på, at endnu mere borgerinddragelse styrker vores arbejde med at løse meget virkelige klimaproblemer, som kun vil blive tydeligere i vores hverdag.

Andreas Steenberg,

politisk ordfører, (R),

Christiansborg,

1242 København K