Avisen Mener

Brug for signal om små børn i skole

Det kommer til at tage tid, før der vinkes farvel til alle corona-restriktioner. Det ved vi alle. Der holdes øje med den engelske smitte-variant, og det må forventes, at statsministeren i denne uge forlænger en stribe restriktioner - og måske indfører et par nye. Samtidig synes der - fra eksperter og politikere - at være forståelig opbakning til, at en vurdering af smittesituationen, presset på borgerne og de samfundsøkonomiske konsekvenser kan føre til enkelte relevante lempelser. Snart.

Blandt de corona-restriktioner, der rammer hårdt uden større risiko for smittespredning, er der især fokus på de små børns skolegang. Også de små klasser er nu sendt hjem med hjemmeundervisning, og det presser mange hjem til det yderste. Det presser også virksomheder og ansatte - uanset om ansatte arbejder hjemmefra eller på arbejdet - og forældre skal udtænke pasnings-og læringsmuligheder. Og i forhold til smitterisiko, er de små børn angiveligt den gruppe, der bidrager mindst til smittespredning. Også eksperter mener, at det skal med i overvejelserne.

- Det er nemt at blive enig om, at de små børn er de første, der kan sendes tilbage i skolen, så forældre lettere kan komme på arbejde. De udgør ikke den store smitterisiko. Det kunne ske i næste måned, måske, hvis regeringen ønsker det, siger Lone Simonsen, pandemiforsker og epidemiolog, til Politiken.

Med udsigt til øget smitte fra den engelske corona-mutation, vil der være behov for at fastholde de fleste restriktioner - og måske endda indføre nye. Og i forhold til at få familiers hverdag, virksomheder og samfundsøkonomi til at hænge sammen, kan der sagtens argumenteres for, at en lempelse med små børn tilbage i skolerne f.eks blev kombineret med et generelt udgangsforbud fra kl 22 til kl. 6 om morgenen - for dem der ikke er på arbejde. Det er et virkemiddel, som flere demokratiske lande i Europa har indført, og selvom det lyder voldsomt, er det jo ikke noget, der påvirker vildt mange. Og hvis det virker, er det et relevant redskab for en periode.

Så snart sundhedsmyndighederne kan sige ok til at få små børn tilbage i skolen, er det også et vigtigt punkt for flere partier, at det sker:

- Det vil være oplagt at få de små skoleelever tilbage i skole som noget af det første. Jeg arbejder også hjemme med små børn lige nu, og jeg kan skrive under på, at man arbejder en del mere ineffektivt. Det har relativt store konsekvenser, når man lukker skoler, men rent smittemæssigt ar det ikke en lige så stor effekt som andre tiltag, siger de radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, i dag til Berlingske - og flere partiers sundhedsordførere er på samme linje.

Regeringen har nedsat en ekstern ekspertgruppe, der skal se på, hvor der sundhedsmæssigt og samfundsøkonomisk mest forsvarligt først kan åbnes op igen. Hvis det kombineres med tanker om, hvor der er ekstra pres på familierne - og hvis det suppleres med overvejelser om andre restriktioner - så burde det kunne medføre signaler om, hvornår de små børn kan komme tilbage til skolerne. Forældre til små børn har behov for en melding - det kunne f.eks være om forventet skolestart igen for de små klasser fra 1. februar. Restriktioner, håb og omtanke skal følges ad.

O.D.