Gå til hovedindhold
Lokalt

Brugte briller fra Skive sidder nu på rumænske næser

17-10-2017 KL. 07:11
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email
Nogle romaer er stadig fattige. For dem er både synstest og briller en luksus, som de heldigvis får doneret af gavmilde skibonitter.

Den 52-årige romakvinde, Doina Marcovice, sætter sig på stolen foran chefoptiker Niels Burchardt, der er medejer af optikerforretningerne Louis Nielsen i både Skive og Holstebro. Men i de her dage er han rykket ud af de hjemlige butikker sammen med optiker Kirsten Hørby, Ålbæk, for at hjælpe en gruppe fattige EU-borgere i Rumænien.

Doina Marcovice er en af de 150 børn og voksne, som med de to optikeres hjælp med ét kommer til at se verden - og ikke mindst - bogstaverne meget tydeligere.

Doina Marcovice er roma - eller sigøjner om man vil - og først inden for de seneste par år er den rumænske stat begyndt at se hende som en rigtig borger i landet, men de fleste romaer har endnu ikke fået lov at få et identitetskort, fordi de bor i ulovlige lejre i skure bygget af brædder, plader, tæpper og pap.

Sådan bor Doina Marcovice ikke. Myndighederne har nemlig flyttet hende og en del andre romaer ind i et gammelt boligbyggeri, Cuprom, i et lettere mislykket forsøg på at inkludere dem i det øvrige samfund.

Men romaerne er stadig fattige, og for Doina Marcovice er både synstest og briller en luksus. Det er dog ikke en rigtig synstest, Niels Burchardt laver på hende denne dag på sundhedscentret Romani i byen Baia Mare i det nordlige Rumænien. Det er en elektronisk screening, som giver ham en god pejling om, hvordan synet er på hendes øjne, og med hjælp fra en tolk får han sig samtidig sporet ind på, om hun kun har problemer med at se på kort afstand på grund af »gammelmandssyn«, eller det også kniber med de lange distancer.

Samtidig fortæller han via tolken, hvordan han vil sætte apparatet op foran hendes øje, og hvordan hun skal kigge ind i det.

I løbet af få sekunder får han resultatet og går op til et stort bord, hvor 350-400 briller, som er samlet ind i butikkerne i Skive og Holstebro, ligger opdelt og spredt ud over, så han hurtigt kan finde den rigtige styrke, der passer til hendes syn. Han finder et par og sætter dem på hende.

Doina Marcovice åbner munden og smiler med et ansigtsudtryk, der tydeligt viser, at brillerne gør en stor forskel. Hun kigger ned på bogstaverne på papiret foran hende og nikker.

- Jeg har haft problemer med at læse det, der var foran mig, men det kan også godt være svært at se det, der er længere væk. Jeg har haft problemer med det i 14 år, fortæller hun.

Doina Marcovice har aldrig haft et par briller før, og hun tager taknemmeligt imod læsebrillerne fra Niels Burchardt, da han rækker dem til hende.

- Min mand har nogle briller, og dem har jeg sommetider lånt, men det er meget dejligt, at jeg har fået mine egne, siger Doina Marcovice.

Pædagogiske rolle

Kirsten Hørby og Niels Burchardt får også mennesker ind, som det er sværere at hjælpe, fordi de har forskellige bygningsfejl.

- Så er det svært at finde noget, der passer, forklarer Kirsten Hørby om samlingen af briller, de har med hjemmefra. Hun har været i gang med at hjælpe en ældre man med nogle briller, der passer til hans syn, og det har ikke været helt let.

- Men til sidst fandt vi en lidt slidt brille, som passede, og han ville tage brillen med hjem og reparere lidt på den, fortæller Kirsten Hørby.

Andre har de måttet sende skuffede hjem. Blandt andet er der kommet nogle meget skeløjede romabørn, som ikke bare kan nøjes med et par briller, og de to optikere kan ikke hjælpe dem. Alligevel mener Claudia Costea, som er frivillig socialarbejder, at besøget hos optikere har en effekt.

- Det her kan være første skridt til, at forældrene accepterer, at der faktisk er et problem. Hvis I kigger på dem og siger, at noget skal gøres, kunne det være en begyndelse, forklarer hun til optikerne.

En anden kvinde har i mellemtiden været omkring Niels Burchardts screening, og da hun får brillerne på, kommer reaktionen med det samme og bliver oversat af tolken.

- Det er så klart nu. Hold da op! Der er så stor forskel, udbryder hun.

Og det er den slags reaktioner, de to optikere har oplevet på deres tur til Rumænien, hvor de i tre dage har hjulpet mennesker til et bedre syn.

- Det er en super følelse at hjælpe sådan. Og den glæde man kan mærke hos dem, og så tanken om, hvad de her briller kan gøre for deres fremtid. Vi har blandt andet haft en mand inde, som fortalte, at han nu kunne beholde sit job, fordi han havde fået et par briller og igen kunne se det, der var foran ham, fortæller Niels Burchardt.

Lokale briller går videre

Det er ikke første gang, han er rejst ud i verden for at hjælpe fattige til et bedre syn, for Louis Nielsen-kæden har på landsplan et hjælpeprogram i Tanzania og samler året rundt brugte briller ind til det formål. Men da Niels Burchardt blev præsenteret for fortællingen om de fattige romaer i Rumænien, blev han og hans kompagnon Torben Doktor enige om, at de lokale forretninger i Skive og Holstebro skulle køre et lokalt projekt ved siden af og samle briller ind til det og yde økonomisk støtte til, at lastbilen kunne sendes af sted med tøj, sko og legetøj.

- Først tænkte jeg egentlig, at Rumænien ikke var et sted, hvor vi kunne bidrage ret meget. Hvad skulle vi kunne bidrage til i et EU-land, men Ivans fortælling ændrede på det, fortæller han.

Niels Burchardt forklarer, at optikerkæden har en filosofi om at ville give noget tilbage til det område og samfund, forretningerne ligger i ved eksempelvis hjælp til socialt udsatte.

- Men vi vil også gerne give noget videre til andre, tilføjer han.

- Der har været mange inde i butikkerne i Skive og Holstebro for at aflevere briller til Rumænien, og er så er det dejligt, at man kan se hjælpen komme rigtigt frem. I stedet for at putte en 50’er i en indsamlingsbøsse, og så ved man ikke helt, hvor det havner, siger Kirsten Hørby.

Selv om Niels Burchardt har set fattigdom på turen til Afrika, så er han alligevel blevet chokeret ved besøget i Rumænien.

- Jeg havde ikke forestillet mig, at folk kunne leve under sådan nogle vilkår. Den store forskel fra Afrika er, at der var meget ligelig fattigdom, mens der i Rumænien er meget stor forskel på at være almindelig rumæner og romafattig, forklarer han om kontrasten.

Optikerne har fået den 10-årige Varga Pasogchiva ind i stolen.

- Det tyder på, at hun har en bygningsfejl, fortæller Kirsten Hørby efter at have fået et screeningsresultat, som viser, at hun på det ene øje mangler en styrke på 1,25.

Kirsten Hørby leder efter en brille, der passer til det behov.

- Hvis vi ikke kan fuldt kompensere for det, kan vi i hvert fald lave en forbedring for hende, siger Kirsten Hørby og griber en brille fra stakken, der ser ud til at passe.

Varga Pasogchiva lyser op i et genert smil, da hun kigger sig omkring. Brillerne gør en forskel for hende.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Lokalt

13-årig blev snydt på nettet: Nu får han sin Playstation 4 alligevel 13-årig blev snydt på nettet: Nu får han sin Playstation 4 alligevel

Lokalt

Lokalt ældrecenter frikendt i sag om dødsfald Lokalt ældrecenter frikendt i sag om dødsfald

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland