Lokalt

Butiksejer desperat efter at åbne igen: »Pengene fosser ud«

Det er ingen hemmelighed, at det seneste år har været meget udfordrende for Ole Hansen, der normalt er at finde i Bog og Ide i Søndercentret i Skive.

11. marts begyndte den efterhånden lange periode uden en ordentlig omsætning.

- Jeg vil skyde på, at jeg har mistet omkring 2,5 millioner kroner i omsætning. Den første million mistede jeg i foråret og de sidste halvanden millioner kroner er fra anden nedlukning, siger Ole Hansen.

- Jeg forsøger selvfølgelig at holde det kørende, men vi skal ikke for langt ind i marts, siger Ole Hansen til spørgsmålet om, hvor længe han kan klare den økonomisk uden kunder i butikken.

Brødtekst: Ole Hansen glæder sig over, at butiksejerne i Søndercentret har fået lov at vente med at betale husleje.

I og med, at Ole Hansens forretning er i Søndercentret, skulle han egentlig også holde lukket fra 9. december, da regeringen meldte ud, at alle storcentre på dets dagligvarebutikker skulle lukke.

Ole Hansen og flere andre forretningsdrivende fandt dog på en måde, så de fortsat kunne lukke kunder ind i butikken.

- Vi åbnede dørene ud mod åen, men det gav slet ikke det samme i omsætning. Det gør noget andet ved folks handlemønster, at de går inde i Søndercentret og måske kommer ind i min butik, når de har været i Kvickly, siger Ole Hansen.

Alene i ugen op til jul mistede han omkring 200.000 kroner i omsætning.

Selvom det ser skidt ud for forretningens økonomi, forsøger Ole Hansen at holde humøret højt.

- Men det er godt nok ved at være træls. Ja, det er faktisk slet ikke sjovt længere. Det er godt nok den dyreste ferie, jeg nogensinde har været på, siger Ole Hansen.

Og ferie regner han nu heller ikke nedlukningen for at være.

- Det er ikke så let at slappe af, når jeg ved, at pengene bare fosser ud. Jeg tænker hele tiden på, hvor mange penge, jeg ender med at miste i sidste ende, siger forretningsindehaveren ærligt.

Ole Hansen kan ligesom alle andre butiksejere søge om kompensation. Men kompensationen kommer på ingen måder til at dække det store tab, fortæller ham. Han vil alligevel i sidste ende stå med et stort minus.

Han lægger heller ikke skjul på, at han trænger til at komme i gang igen.

- Jeg kan ikke se forskellen på at stå i kø i Bilka og så gå ind til os, hvor der også er sprit og afstandsmarkeringer. Vi må have 80 kunder inde på en gang, men vi har skrevet på skilte, at vi maksimalt vil have 35 kunder af gangen, siger Ole Hansen, der ikke forstår hvorfor han selv og andre butiksejere fortsat skal holde lukket.

Han holder hver dag øje med coronatallene for at få en ide om, hvornår han kan være heldig at åbne igen.

- Vi satser på at komme i gang igen 1. marts, så vi begynder allerede nu at gøre klar til åbningen, siger Ole Hansen.

Bliver det ikke en åbning af butikkerne, vil der alligevel være folk i butikken fra 1. marts.

- Så begynder vi på Click & Collect. Det har vi ellers ikke gjort indtil nu på grund af mulighederne for lønkomsensation, men nu trænger vi altså godt nok til at komme i gang igen, siger Ole Hansen.

Hvis man ser lys i forretningen i denne uge er det blot, fordi han er ved at gøre butikken klar til kunder igen. Han holder fortsat lukket.

Ole Hansen fra Bog & Ide i Søndercentret satser på at få lov at åbne 1. marts. Derfor begynder han nu så småt at gøre butikken klar til en genåbning.  Arkivfoto: Steen Don