Blachman: Uden mig er X Factor dum underholdning

"X Factor" handler først fremmest om at formidle kærlighed til musik, siger veteranen Thomas Blachman, der efter 14 sæsoner langtfra er træt af programmet.

Udgivet:12. august 2022, 13.12

Læsetid:4 minutter

Thomas Blachman er jazzmusiker og komponist. Han er dog bedst kendt for sine mange år som dommer i "X Factor", hvor han har været med i samtlige sæsoner på nær en enkelt i 2010.

/ Ritzau /

KØBENHAVN Han har været med helt fra begyndelsen, og når TV 2 i det nye år sender 16. sæson af "X Factor", er Thomas Blachman igen at finde på dommerholdet.

Han er kendt for sin hårde - til tider nådesløse - måde at give kritik til deltagerne. I løbet af årene er programmet blevet noget nær synonymt med hans person.

Sådan ser han det også selv.

- Jeg betragter det som mit program. Fuldstændig. Det kan man ikke fucke med. Du kan få en anden dommer på, men så bliver det et andet program, siger Thomas Blachman, der fortsætter:

- Så længe jeg er med, er det et godt program - lad mig sige det på den måde. Jeg har været med til at gøre det til musikformidling i stedet for bare et dumt underholdningsprogram.

Da han bliver bedt om at uddybe, hvad han mener med musikformidling, lyder svaret, at det handler om vise, hvordan man kan forløse et musikalsk potentiale.

- I bund og grund er det tre musiknørder, der diskuterer, hvad de kan lide og ikke kan lide med udgangspunkt i nogle mennesker, der står på en scene og synger, forklarer han.

Om det dermed er dommerne eller deltagerne, der spiller hovedrollen i programmet, vil han ikke svare på. Det handler mest om musikken, siger han.

- Jeg er bare en tjener i musikkens embede. Det er den unge mand, der vandt sidst, også. Musikken er større end os alle sammen.

- Vi formidler musikken, og vi gør det med en passion, som er hjerteskærende og dyb. Det er ægte kærlighed, understreger X Factor-koryfæet.

Mange deltagere giver udtryk for, at de er stillet op, fordi de drømmer om en karriere inden for musik. De håber, at "X Factor" kan hjælpe dem på vej.

Om programmet også gør det, har Thomas Blachman imidlertid ingen holdning til, siger han.

- Jeg ved ikke noget om, hvorfor folk melder sig. Der er nogle af deltagerne, der vil få en karriere, fordi de er stærke nok og vil det nok, men det er ikke det primære formål, lyder det videre.

Han og de andre i dommertrioen, der i år også tæller Kwamie Liv og nytilføjelsen Simon Kvamm, omtales af deltagerne ofte som personlige mentorer.

Flere af talenterne lægger heller ikke skjul på, at de håber, at samarbejdet vil fortsætte, efter at kameraerne slukker.

Men det er ikke noget, de kan tillade sig at forvente, mener Thomas Blachman.

- Jeg skylder ikke nogen som helst noget - hverken skattevæsnet, seerne eller deltagerne, lyder det kontant fra ham.

- Hvis jeg synes, at de kan noget, så får de lov til at stå på en scene syv fredage i træk. Det er en kæmpe gave, og det har de bare at være taknemmelige for. Hvor mange har den chance? Bare det at få min opmærksomhed i 40 timer om ugen er fuldstændigt vanvittigt, siger han.

Næste sæson skal den 59-årige dommer endnu en gang dedikere sin tid til nye talenter. Det bliver hans 15. omgang i manegen.

Men i hver sæson sker der noget nyt, og Thomas Blachman er ikke træt af arbejdet, fortæller han.

- Jeg føler stadigvæk, at jeg udvikler mig. Ellers gad jeg da ikke at være med, siger han og uddyber:

- Det udvikler mig for eksempel, at Simon Kvamm kommer ind med en helt ny energi, og jeg kan jo kun være nysgerrig på, hvad det vil gøre ved mig.

Thomas Blachman har i det hele taget kun rosende ord at sige om sin nye meddommer, Simon Kvamm.

- Der kommer en meget begavet ung mand ind - eller i hvert fald yngre end mig - som har en helt anden verden end min, siger han om 47-årige Simon Kvamm.

- Han har en helt utrolig karisma på scenen. Hvis han bringer noget af det ind i studiet, så bliver vi jo alle sammen yderligere antændt og motiveret, lyder det forhåbningsfuldt fra kollegaen.

I løbet af efteråret vil deltagere løbende blive sorteret fra, så kun de største talenter står tilbage, når liveshowene afvikles i det nye år.

Det bliver 16. sæson af underholdningsprogrammet, og endnu en gang er det Sofie Linde, der indtager værtsrollen.

/ritzau/

TV 2 holder pressemøde om X Factor 2023 Sofie Linde (th) skal for ottende gang være vært på "X Factor". Dommertrioen er til gengæld ny. Fra venstre er det Thomas Blachman, Kwamie Liv og Simon Kvamm. Sidstnævnte skal - efter at have takket nej mange gange - for første gang være med i programmet. Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Indlæser debat