Fur

Lokal ø er kommet med i finalen: Fur kan blive årets ø

Der er 50.000 kroner til en stor folkefest på højkant til vinderen

Udgivet:09. marts 2023, 20.56

Læsetid:2 minutter

Fur, der her præsenterer sig selv på årets store feriemesse, er i spil til Årets Ø-prisen. Arkivfoto

7 måneder siden

Ø-LIV Fur er oppe mod øerne Hjarnø og Omø i kampen om at blive kåret til Årets Ø 2023.

Det står nu klart, efter at komitéen bag Årets Ø har vurderet årets mange gode og spændende ansøgninger. Her er Fur, Hjarnø og Omø nomineret som de tre finalist-øer, der har mulighed for at løbe af sted med den ærefulde titel som Årets Ø 2023 med udgangspunkt i temaet »Øer i udvikling gennem lokale ressourcer«.

Det skriver priskomitéen bag årets Ø i en pressemeddelelse.

- Fur, Hjarnø og Omø har hver især formået at sætte deres lokale menneskelige og naturmæssige ressourcer i spil i deres imponerende arbejde med at udvikle og bevare det attraktive ø-liv. De tre øer er meget forskellige og gør det på hver deres måde. Men fællesnævneren er de stærke og ambitiøse fællesskaber, hvor man står sammen, når det gælder - også når man møder forhindringer, fortæller Mette Ravn, der er formand for priskomitéen bag Årets Ø og bestyrelsesmedlem i Forenet Kredit.

Komitéen bag Årets Ø skal nu besøge de tre øer

Om det bliver Fur, Hjarnø eller Omø, der kåres til Årets Ø 2023, kommer komitéen til af afklare i starten af maj måned. Men først skal komitéen besøge de tre øer sidst i april, før vinderøen kan findes. Her får øerne mulighed for at give et konkret indblik i de aktiviteter og fællesskaber, der driver udviklingen på øerne.

- Med prisen vil vi gerne sætte spot på små ø-samfund i partnerskabets arbejde med at støtte og udvikle landdistrikterne i Danmark. Nå vi er på besøg på de nominerede øer, får vi et unikt indblik i øernes lokale udfordringer og sejre, som også kan inspirere andre ø-samfund. Derfor er Årets Ø meget mere end en pris, siger Mette Ravn.

-ts

Årets ø

Årets Ø er en pris, der blev oprettet i 2020 af Forenet Kredit, Sammenslutningen af Danske Småøer og Landdistrikternes Fællesråd for at fejre og skabe opmærksomhed om de danske ø-samfund i hele landet.

Temaet for Årets Ø 2023 er Øer i udvikling gennem lokale ressourcer.

Alle danske øer uden fast broforbindelse har haft mulighed for at ansøge om at vinde titlen som Årets Ø 2023.

Hovedprisen er 50.000 kroner, mens 2. og 3. pladsen modtager 25.000 kroner.

Vinderen i 2022 var Strynø, der vandt under temaet »Fællesskab som drivkraft for lokal udvikling«. Strynø imponerede blandt andet med sin store indsats for at huse ukrainske flygtninge. I 2020-2021 blev Endelave kåret til årets ø.