Når visioner, ansvarlig økonomi samt fagligt og socialt fokus sables ned af flertallets ultimatum

Udgivet:14. september 2023, 12.24

Læsetid:2 minutter

Mia Johansen.

Af Mia Johansen Medlem af Skive Byråd for SF

BUDGETFORLIG I SF ønsker vi at tage ansvar. Vi kommer med kritiske spørgsmål, en nødvendig detaljeorienteret tilgang og så vidt mulig en ordentlighed i vores politiske liv.

Vi ønskede derfor også at være med til budgetforliget, og det var med den hensigt, at vi gik ind til forhandlinger mandag d. 11 september på byrådets budgetseminar. Desværre nåede vi aldrig ind til forhandlinger eller fik lov at præsentere vores prioriteringer.

For adgangskortet til dette rum var nemlig dette ultimativ: Enten accepterer SF - og stemmer for - den strukturaftale som flertallet i foråret indgik på skole-dagtilbud eller også er SF ude af budgetforhandlinger.

Lad mig give to konkrete eksempler på, hvilke konsekvenser det så ville have haft for SF at være med i budgettet:

Børnehaven Birkely i Lem er af et flertal udenom SF i BFU blevet indstillet til lukning. I processen med borgermøde, høring og samtaler står det klart for SF, at en større undersøgelse af området er nødvendig og at nedlægge Birkely ikke nødvendigvis er den bedste løsning. Hvis vi var gået med ind til forhandlinger på budget ville vi være nødsaget til at stemme for flertallets indstilling; at lukke Birkely. Den beslutning mener vi i SF på nuværende tidspunkt er forkert og uanset hvor mange ultimatum flertallet stiller op, så vil SF have lov til både at kunne stemme imod åbenlyst ugennemtænkte eller uholdbare løsninger og kunne tage borgernes høringssvar alvorligt.

Et andet eksempel kunne være Aakjærskolens overbygning. Flertallets strukturaftale ønsker at lukke denne overbygning, hvilket for SF ikke giver mening hverken fagligt, socialt eller økonomisk. Selvfølgelig kan vi ikke - og da slet ikke på forhånd før den er politisk behandlet og sende ud i høring - sige ja til denne del af strukturaftalen.

Borgmesteren udtaler i Skive Folkeblad d. 12 september, at SF har mistet jordforbindelsen og mangler selvransagelse.

I SF mener vi, at borgmesteren såvel som den socialdemokratiske udvalgsformand burde afprøve sin egen jordforbindelse og passende spørge begge sider af byrådssalen, hvorvidt de egentlig er tilfredse med den indgåede strukturaftale eller at SF bliver holdt ude af budgetforliget.

Lidt selvransagelse ville såmænd heller ikke skade hos flertallet.

Indlæser debat