Lokalt

Masser af hundelort i Skives gader: »Jeg kan ikke længere lade være med at sige noget« (video)

I 1984 sang det danske musikband Gnags »Jeg går med hunden gennem byen, og solen skinner«.

I 2021 kan Camilla Bruun Lauridsen og hendes søn Aske fra Skive synge »Du går med hunden gennem byen, og hunden skider«.

Hver eneste gang, de to går en tur rundt i Skive midtby, skal de nærmest hoppe og danse fra side til side for at undgå at træde i en hundelort.

- Det er hver dag, at fortovene er dækket til af lort. Nogle er lige lavet, andre har ligget længe, og helt tredje er tværet ud over det hele. Det er virkelig ulækkert, fortæller Camilla Bruun Lauridsen.

Den anden dag gik hun selv fra Skive Museum ad Havnevej hjem til hjemmet i Christiansgade, og der talte hun minimum 10 hundelorte på den relativt korte strækning.

Efterhånden er de mange hundelorte blevet en stressfaktor, erkender Camilla Bruun Lauridsen.

- Vi går konstant og kigger ned i frygt for at træde i en lort, og der er flere gange, jeg har været nødt til at trække min søn til mig, fordi han har været ved at træde i en af lortene. Vi kan ikke bare gå og nyde turen, og det er ærgerligt, siger Camilla Bruun Lauridsen.

Se hvor slemt, det er, på denne video (artiklen fortsætter under videoen):

Skives gader flyder med hunde-høm-hømmer from Mediehusene Midtjylland on Vimeo.

De fleste gange har Camilla Bruun Lauridsen og sønnen haft held med at undgå den direkte kontakt med lortene. Men andre gange har det nærmest været umuligt at komme tørskoet hjem.

Både mor og søn har begge haft den tvivlsomme ære at træde i afføring fra hunde.

- Flere gange har vi været nødt til at rense skoene med vand. Men det er også sket, at vi ikke har opdaget, at vi har trådt i en lort, men så er der ikke gået lang tid, før vi har kunne lugte det, når vi er kommet ind i lejligheden. Det er ikke rart, siger Camilla Bruun Lauridsen.

Hun har boet i Skive i seks år nu, og de mange hundelorte i bybilledet har ifølge hende været et problem i alle årene.

- Jeg kan ikke huske, at det ikke har været et problem, siger hun.

Selv hendes familie lægger mærke til det, når de kommer på besøg.

- Min mor, der kommer fra Blåvand, kommenterer hver gang, hun kommer, at det er så ulækkert i Skive på grund af alle de hundelorte. Også andre familiemedlemmer har lagt mærke til det, siger Camilla Bruun Lauridsen.

Anne Kornvig, der er teamleder for teknik, miljø og udvikling ved Skive Kommune, fortæller, at der for nylig var en enkelt henvendelse fra en borger, der gerne ville have fjernet hundelorte ved Ågade, men ellers er det at fjerne hundelorte ikke noget, der bliver brugt meget tid på.

- Som udgangspunkt er det husejerne selv, der skal sørge for, at fortovet ved deres hjem er fri for hundelorte, siger Anne Kornvig.

Lokalpolitiet i Skive har ikke haft nogle sager om hundelorte på døgnrapporten, men det er ikke lovligt at lade sin hunds hundelorte ligge på fortovet.

Der er ikke nogen lov, der konkret henviser til hundes efterladenskaber, så i praksis er det vejloven og færdselsloven, der skal i brug.

Ifølge vejloven er det forbudt at efterlade affald på vejarealer, herunder fortove, og det gælder altså også hundelort. Reglen gælder både offentlige veje og private fællesveje i byer.

Lader du din hunds høm-hømmer ligge på fortovet, kan du få en bøde.

Camilla Bruun Lauridsen har ikke taget konfrontationen med hundeejere, der ikke samler lortene op, ansigt til ansigt endnu, men det har hun tænkt sig at lave om på.

- Jeg vil jo helst ikke gøre mig upopulær hos en eller flere hundeejere, det er ikke der, jeg vil hen, men jeg er efterhånden ved at være så træt af det, at hvis jeg ser en hundeejer, der bare går videre, så kan jeg ikke længere lade være med at sige noget. Jeg synes, de mange hundelorte fortæller, at hundeejerne her i Skive skal blive mere ansvarlige, og de skal blive bedre til at samle deres hundes afføring op, siger hun.

Denne hundelort lå på fortovet i Ågade onsdag eftermiddag. Ågade er generelt et sted, hvor der ofte ligger hundelorte, har videoer og billeder dokumenteret.
Inden for få meter på Karolinegade lå der fem hundelorte på fortovet. Her er en af dem.
På Nordbanevej findes der også hundelorte. Blandt andet var det svært at undgå denne.