
Leder: SVM nedtur - og Mette F. til tælling
Udgivet:26. maj 2023, 11.34
Læsetid:2 minutter
Chefredaktør Ole Dall.
På under et halvt år har SVM-regeringens partier mistet tilsammen 13,2 procent af vælgerne, og man er nu milevidt fra at kunne fortsætte som flertalsregering, hvis der var valg nu.
Sådan er budskabet bag tallene i dagens Megafon-meningsmåling i dagbladet Politiken og TV2. For statsminister Mette Frederiksen (S) er målingen ligefrem uhyggelig læsning. Socialdemokratiet fik ved valget 27,5 procent af stemmerne, men nu er man nede på 19,0 procent. Det er den laveste tilslutning til S i en Megafon-måling de sidste otte år. Det er voldsomt!
Venstre, der havde et elendigt folketingsvalg, er siden gået yderligere tilbage. I dagens måling lander partiet på 10,2 procent - historisk lavt. Moderaterne med Løkke i spidsen slipper mere nådigt med en tilbagegang på 1,6 procent siden valget, men samlet set er SVM-regeringen i krise i forhold til vælgerne.
Forløbet med afskaffelsen af store bededag har kostet, men det er ikke hele forklaringen. Fortællingen om en midterregering på baggrund af økonomisk krise holder ikke i virkelighedens og vælgernes verden. Jo, behovet for ekstra arbejdskraft både til velfærd og det private arbejdsmarked er enormt, men den entydige krise-retorik holder ikke rigtig længere. Dertil er dansk økonomi for stærk.
Der er længe til næste valg, og med en solid dansk økonomi vil regeringen - udover de nødvendige reformer - også kunne tilbyde vælgerne en række goder, men det vil kræve noget ekstraordinært at fastholde positionen som en flertalsregering.
Blandt partierne i øvrigt er det interessant, at SF scorer stor fremgang - med tilbagegang til både S og Enhedslisten kan SF få ekstra vælgere fra flere sider.
Blandt de borgerlige vælgere er der også opbrudstendenser. Liberal Alliance med Alex Vanopslagh i spidsen er nu klart største borgerlige parti med 12,3 procents opbakning. Fremgang er der også til Dansk Folkeparti, der næsten er fordoblet siden valget, og Støjbergs Danmarksdemokrater holder stand i forhold til et flot valgresultat. Til gengæld er Nye Borgerlige helt under spærregrænsen på to procent og står lige nu til parlamentarisk udslettelse.
Så galt er det ikke med de konservative, men med tanke på, hvor stærkt partiet stod for 12-15 måneder siden, er der tale om en større nedtur. Søren Pape har mistet gennemslagskraft efter selvskabte kvaler, og partiet har nu opbakning fra beskedne 5,5 procent af vælgerne.
Hos de radikale er man på samme, lave niveau som ved valget. Partiets optræden som opfølgning på mink-skandalen og frem til valget og de efterfølgende regeringsforhandlinger er fortsat uforståeligt for mange. Selvom Martin Lidegaard står stærkere end Sofie Carsten Nielsen, der helt har forladt Christiansborg.
Adskillige partier med Socialdemokratiet i spidsen vil således glæde sig over, at der er længe til næste valg - hvis ellers flertalsregeringen kan holde sammen!.
O.D.
Indlæser debat