Leder: Enhedslistens skatte-mareridt

24. september 2021, 13.13

Danmark har det højeste skattetryk i hele verden - men det er ikke nok for partiet Enhedslisten, der lige har fremlagt forslag om en byge af skattestigninger.

Enhedslisten - der blev stiftet af tidligere VS’er, kommunister og andre på venstrefløjen - kan undertiden godt levere et vågent og kritisk bidrag i det parlamentariske arbejde, men at give partiet afgørende indflydelse på f.eks den økonomiske politik ville være ganske katastrofalt.

Det glemmes ofte, at Enhedslisten stadig rummer folk, der stod »på den forkerte side«, da Muren faldt i Europa. De danske beton-kommunister var til det sidste tro mod de kommunistiske regimer i Europa - noget de helst ikke taler så meget om længere...

Når det gælder skat og økonomi, udtalte Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, forleden befriende ærligt, at i den økonomiske politik »lever Enhedslisten og Radikale Venstre på hver vores planet«. Begge partier var med til at bringe S-regeringen til magten, og når man læser Enhedslistens skatteudspil, er det godt at vide, at de radikale vil nedlægge veto, hvis S-regeringen skulle overveje højrøde tanker.

Det er Organiationen for Økonomisk Samarbejde og Udviking - OECD - der i den seneste beregning udnævner Danmark til landet med det højeste skattetryk i verden. Og det hører med, at uanset om der har været en S-ledet regering eller en borgerlig ledet regering, så er Danmark altid med i gruppen af lande med det højeste skattetryk.

Det er fint, at vi med skat sikrer et velfærdssystem, men det er jo ikke sådan, at alle de øvrige 36 mest udviklede lande i OECD-samarbejdet ikke også har velfærd og indsats for svage og sårbare grupper - noget ethvert ansvarligt samfund skal bygge på.

Det godt nok specielt, at Enhedslisten i alvor mener, at tiden er inde til, at Danmark yderligere cementerer førstepladsen i skattetryk - og rykker fra de nærmeste konkurrenter ved samlet set at hæve skatterne markant.

Enhedslistens vil forhøje udvalgte skatter med ikke mindre end 17,1 milliarder kroner. Det gælder højere aktieskat, indførelse af en millionærskat, så de højeste indtægter skal betale over 70 procent i skat af den sidst tjente krone, formueskatten skal indbringe et par milliarder mere og fradrag for pensionsindbetalinger skal fjernes i topskatten.

Tænketanken Cepos har ifølge Berlingske beregnet, at planen vil koste 18 milliarder kroner i tabt velstand og sænke arbejdskraftudbuddet med 15.700 personer. Det er ikke ligefrem, hvad det danske samfund har brug for...

Det hører med, at Enhedslisten vil bruge en del af pengene på højere personfradrag til lav-og mellemindkomster, fjerne kontanthjælps-reformen og integrationsydelsen og afskaffe gensidig forsøgerpligt. Og et forventet overskud på 5,7 milliarder vil partiet så bruge på klima og velfærd.

Det ville være fint, hvis også Finansministeriet ville beregne de samlede konsekvenser, men helt overordnet er det selvfølgelig ikke vejen frem for udvikling, penge til velfærd og skabelse af arbejdspladser at lægge op til en endnu højere brandbeskatning. Danmark er allerede et land, der fornuftigt lader de brede skuldre betale mest - og der skal fortsat være en økonomisk gulerod for dem, der vil starte nyt, drive virksomheder, skabe job og velfærdsgrundlag. Det giver ingen mening at presse dem ud af landet!

Dele af Enhedslistens fundament tog alvorligt fejl, da de før Murens fald troede på kommunismens storhed. I dag er det så åbenbart hele Enhedslisten, der helt fejlagtigt mener, at skatteskruen skal drejes alvorligt opad - selvom Danmark allerede har det højeste skattetryk i verden.

O.D.

Indlæser debat...