Gå til hovedindhold
Lokalt

Christian har nået sit store mål og er hjemme hos familien

31-12-2019 KL. 12:53
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

 

Fredag den 13. december trillede kørestolen med 34-årige Christian Gyldenøhr lige så stille ud af rehabiliteringscentret Sunnaas ved Oslo for sidste gang for nu.

Christian Gyldenøhr, der kommer fra Skive, men nu har stiftet egen familie i Kristiansand i Norge, havde indfriet sit store mål om at blive udskrevet inden jul, så han kunne komme hjem til sin familie.

- Det var en stor dag for mig, og det er rigtig godt at være hjemme ved min familie. Til sidst tog det alt for mange af mine kræfter at være væk fra min forlovede og børnene, siger Christian Gyldenøhr.

Allerede få uger efter det voldsomme cykelstyrt, der i august kostede Christian Gyldenøhr førligheden fra hoften og ned, var han selv så afklaret med situationen, at han lovede sin familie, at han ville kæmpe sig tilbage i den bedste udgave af det, der var tilbage af ham.

Og det løfte har han holdt.

Christian Gyldenøhr har nærmest sprængt rammerne for, hvor hurtigt man kan kæmpe sig tilbage til en hverdag, når bare man er indstillet på at kigge på de muligheder, der ligger foran en i livet.

- Det er gået meget bedre, end jeg og andre havde turde håbe på, men det er nok også fordi, at jeg har været mentalt indstillet på, hvad jeg ville og skulle. Rent fysisk er jeg kommet mig godt, og jeg har taget de 12-14 kilo på, som jeg havde tabt efter ulykken, og de fleste kilo er i muskler, lyder det.

Da Christian Gyldenøhr ankom til Sunnaas, blev der lavet et genoptræningsprogram, som der bliver lavet for så mange andre, der kommer til stedet.

I genoptræningsprogrammet var der blandt andet planlagt en times daglig træning i selskab med en fysioterapeut.

Det var den tid, der plejede at passe til patienterne.

Men det skulle hurtigt vise sig, at Christian Gyldenøhr ikke er som så mange andre. En times træning om dagen var i hvert fald slet ikke nok for den målrettede skibonit.

- At ligge der på sygehuset var en dræber. Dagene var lange, og jeg følte, jeg spildte min tid. Derfor sørgede jeg for at træne for mig selv hver eneste aften, og det var både tekniktræning i kørestolen og fysisk træning for arme og overkrop, fortæller Christian Gyldenøhr, der også havde stor fokus på den mentale træning.

Personalet på Sunnaas var og er stadig imponeret. De har ikke før mødt en mand, der var så motiveret for at komme tilbage til livet. Og faktisk har Norges største specialiserede hospital inden for fysisk medicin og rehabilitering haft svært ved at følge med i det tempo, som Christian Gyldenøhr har lagt for dagen.

- Jeg ved, de har været udfordret af, at jeg har været så afklaret og målrettet. Personalet har ofte haft svært ved at finde de udfordringer, jeg har efterspurgt og bedt om, så de har nok også lært noget af mig og den måde, jeg har grebet det her an på, siger Christian Gyldenøhr.

Til januar skal Christian Gyldenøhr for en stund tilbage til Sunnaas.

Her skal han afprøve nogle skinner til benene, der kan støtte ham fra hofte til ankel. Skinnerne vil gøre, at Christian Gyldenøhr kan stå oprejst.

- Det ser jeg frem til, for min krop har godt af at komme op at stå, siger han.

Og selv om Christian Gyldenøhr ikke længere er indlagt på Sunnaas, kan det sagtens være, at han kommer til at have meget med stedet at gøre i fremtiden.

Han er nemlig blevet spurgt, om han kunne tænke sig at blive tilknyttet stedet som en slags coach-konsulent.

- Jeg har tænkt meget over, at min ulykke ikke skulle ske forgæves. Så hvis jeg på nogen måde kan være et forbillede for andre eller hjælpe andre, der slider i det rent mentalt, så vil jeg gerne det, siger Christian Gyldenøhr.

I første omgang gælder det om at finde sig til rette i sin nye hverdag. Det har givet ro at komme hjem, men det er ikke alt, der er nemt, bare fordi man er kommet hjem.

- Jeg er i gang med at lære at køre op og ned af kantsten, og jeg er ved at lære at komme rundt med offentlig transport. Men jeg bliver stadig hurtigt træt, når jeg er på den maksimale dosis af smertestillende medicin, og det gør, at jeg ikke har uanede kræfter til børnene, siger Christian Gyldenøhr.

Julen blev holdt sammen med svigerfamilien, der bor meget tæt på, og selv om det ikke var sådan, Christian Gyldenøhr havde forestillet sig julen 2019 for bare et halvt år siden, glædede han sig til højtiden.

- Jeg er kommet så langt nu, at jeg kan nyde julen, og det er bestemt noget andet end de otte kvadratmeter på sygehuset.

 

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland