Avisen Mener

Corona-drama kræver handling og omtanke

Corona-situationen spidser til i Danmark og i andre europæiske lande. Og der er mange bolde, mange følelser, livskvalitet, job, butiks-fremtid, økonomi og meget andet i spil.

Det lange forløb har slidt på alle. Det gik fint med markant nedlukning for snart et år siden i Danmark, og der blev åbnet op igen. I efteråret kom anden bølge, og for sent blev sat ind med nødvendige restriktioner.

Efter jul kom der nye nedlukninger, men med skoleelever fra 0-4. klasse tilbage på skolerne, begyndte det at gå mod lysere tider. Så er der så kommet det voksende problem med den engelske corona-variant, som nu står bag over halvdelen af smittetilfældende i Danmark. Den er mere smitsom end den oprindelige corona, som der er ved at komme godt styr på.

Det går fremad med vaccinationer - men ikke så hurtigt som ønsket. Der er lang vej hjem. Test bliver der flere af, og smitteopsporingen er fortsat ikke i top.

Butikker, elever og studerende, liberale erhverv, kulturlivet, sportslivet, store dele af det private erhvervsliv og mange borgere lider under den fortsatte nedlukning. Og samfundsøkonomien lider.

Opbakningen til restriktioner er faldende i befolkningen. Det skyldes uden tvivl også, at det er svært at forstå linjen, når f.eks tætpakkede Bilka-butikker kan sælge tøj, tv og sko, mens tøjbutikker, tv-butikker og skobutikker i byerne ikke må åbne - selv ikke med et max. antal kunder i butikken og krav om mundbind.

Samtidig er det svært at forstå, at regionale forskelle blev brugt, da Nordjylland i efteråret blev lukket helt ned - som det nu også sker med skoler i Ishøj og Kolding - mens der omvendt ikke hidtil er åbnet op og fjernet restriktioner i områder med lave smittetal. Weekendens meldinger tyder dog på, at der i denne uge kommer forslag om at lempe i områder med godt styr på smitten.

De politiske ledere er under nyt, voksende pres i Danmark og i Europa. Der kommer ikke en festdag om nogle måneder, hvor coronaen er endegyldigt besejret. Vi skal nok leve med den i et eller andet omfang. Befolkningen og samfundsøkonomien har voksende behov for visse lempelser. Samtidig vil alle - ikke mindst sundhedsmyndighederne - være bekymret for smittestigningen med den engelske corona-variant.

I Frankrig lagde præsident Macron for et år siden afgørende vægt på lægevidenskabens vurderinger. Nu har han - presset af befolkningen - skiftet kurs. Da ministre - på baggrund af sundhedseksperter - ønskede at lukke flere butikker og skoler, råbte Macron i følge det franske nyhedsmagasin »Le Point« til ministrene: - I kan rende mig i røven! Jeg lukker ikke ned! Forløbet er bekræftet af flere kilder, og det vidner om det voksende pres.

Den danske model kunne blandt andet være, at åbne kontrolleret - i særdeleshed i områder med lav smitte - med fokus på blandt andet butikker, liberale erhverv - som frisører - og skoler. Samtidig med flere test, bedre smitteopsporing, fart på vaccinationer - og selvfølgelig mulighed for at lukke ned igen, hvis smitten med den engelske corona-variant kommer ud af kontrol. Udspil kommer i denne uge.

O.D.