Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Corona fremrykker kontantløst samfund

27-07-2020 KL. 10:59
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

For et par år siden forudsagde forskere, at Danmark i 2025 ville være et kontantløst samfund uden brug af pengesedler og mønter.

Det blev der nok smilet lidt af, men udviklingen går stærkt i retning af et samfund uden kontanter.

Dankort, andre betalingskort, mobilepay og andre elektroniske betalingsmåder vinder hastigt frem, og der er allerede på nuværende tidspunkt en lille del af køb i Danmark, der foregår med kontanter. Den udvikling forstærkes på alle fronter. Stadig flere bankfilialer er uden kontanter, og stadig flere butikker får lov til helt eller delvist at undlade at modtage kontanter. Corona-krisen vil yderligere fremrykke en udvikling uden kontanter. Henstillinger om ikke at betale med kontanter men med kort eller mobilepay bliver i høj grad efterlevet. Det synes givet, at vi har mønter og pengesedler på lånt tid. Der bliver udfordringer og koordineringskrav med andre EU-lande, men vi vil i praksis få et stadig mere kontantløst samfund.

Hvad taler imod et samfund uden kontanter?

Der vil blive peget på, at en del ældre er utrygge ved elektronisk betaling og foretrækker kontanter. Men omvendt er masser af ældre danskere for længst blevet fortrolige med dankort og mobilepay, og blev kontanter afskaffet, skulle endnu flere nok få det lært. Og der vil - for ældre og alle andre - også være en tryghed ved ikke at kunne få stjålet kontanter. Indbrud efter kontanter og tyveri af penge ville også forsvinde i et kontantløst samfund. Der er allerede en del butikker i Danmark, der har fået lov til at være kontantløse om aftenen - og det fungerer.

Det er selvfølgeligt lidt hyggeligt med kontanter, og rart at belønne f.eks børn eller børnebørn med en pengeseddel - som en lidt mere personlig hilsen end en besked om at et beløb er overført. Men det er et savn, det vil være til at leve med...

På plussiden i et kontantfrit land tæller også, at en stor del af den sorte, illegale økonomi vil få meget vanskeligere vilkår. Sorte penge har helt anderledes lette livsvilkår end penge registreret elektronisk, og bliver der mindre sort økonomi, er det til gavn for hele samfundet - herunder finansieringen af velfærdssamfundet og muligheden for lavere skatter.

Corona-krisen har mindsket brugen af kontanter - også fordi der er en smittefare forbundet med de mange menneskers kontakt med pengesedler og mønter. Den smittefare vil jo også omfatte andre sygdomme, og det er et interessant fænomen, at de samlede forholdsregler mod corona - afstand, afspritning af hænder, mindre eller ingen brug af kontanter - samlet har medført, at udover at corona kom under kontrol, har der også været langt færre tilfælde af diverse infektionssygdomme. Det er naturligvis også et argument i spørgsmålet om fremtidige kontanter eller ej.

Jyske Banks direktør, Anders Dam, har foreslået et kontantløst samfund fra 2025. Hans bank har samtidig afskaffet 1000-kronesedlen som led i kampen mod hvidvask. Uden fælles EU-initiativ afskaffes kontanter ikke formelt, men det synes ganske givet, at kontanter i stadig større omfang vil forsvinde som en del af danskernes hverdag. O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Lokalt

Politichef med opfordring til unge op til hedebølge: »Skru nu ned for festmusikken« Politichef med opfordring til unge op til hedebølge: »Skru nu ned for festmusikken«

112

15-årig dreng frikender kammerater for overfald: "Jeg gjorde det selv" 15-årig dreng frikender kammerater for overfald: "Jeg gjorde det selv"

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland