Erhverv

Corona tog livet af nystartet restaurant på få måneder

Det var med lange forberedelser og høje forventninger, at brødrene Mathias og Michael Nørskov for cirka et år siden åbnede restauranten Flavur i Thinggade.

Men restauranten, der specialiserede sig i mad fra det nordiske køkken, nåede kun at have åben i seks dage, inden den første corona-nedlukning satte en brat stopper for en ellers forrygende start.

- Vi havde haft minimum 40 spisende gæster hver aften de første dage, så vi var kommet fantastisk fra start, siger 27-årige Mathias Nørskov fra Gedsted.

Med nedlukningen fulgte en masse uvished.

Som så mange andre restauranter kastede brødrene sig ud i en take away-løsning i håbet om, at det for en periode kunne holde liv i virksomheden.

Og det gik faktisk okay i et stykke tid, men det var bare ikke nok.

- Vi havde et pænt take away-salg, men vi manglede en større kundebase til, at det blev rigtig godt. Vi led under, at vi lige var startet, og ikke ret mange kendte til os, siger Mathias Nørskov.

Efter nogle ugers nedlukning blev der så småt åbnet op igen. Også hos Flavur.

Men det var ikke som før. Det var med restriktioner, og samtidig havde corona-frygten sat sig i folket.

- Da vi åbnede op efter den første nedlukning, havde vi det antal gæster på en hel uge, som vi havde på en god dag inden nedlukningen, så vores planer med stedet havde allerede lidt et alvorligt knæk, fortæller Mathias Nørskov.

I juni tog brødrene så konsekvensen af de manglende gæster og de svære rammer.

Nøglen blev drejet om, og skiltet med Flavur blev pillet ned.

- Vi gik længe og tænkte over, hvad vi skulle gøre. Vi begyndte med at sige til hinanden, at vi ville give det en måned mere, og så blev det til en uge mere, indtil vi bare ikke kunne se os i det længere. Vi lagde mange timer og penge i noget, vi ikke fik noget ud af, og så tog vi beslutningen om at lukke ned, siger Mathias Nørskov.

Selv om de havde forberedt sig på, at det kunne ende sådan, var det alligevel en ramt ejer, der til sidst måtte se tingene i øjnene.

- Jeg kan stadig huske, at det var en lortedag, da vi traf den endelige beslutning. Alt det, vi havde planlagt og kæmpet for at sætte i gang, fik ikke en ærlig chance. Vores drøm blev ødelagt af corona og de mange restriktioner, og det var bare den dårligste timing nogensinde, siger Mathias Nørskov.

Han erkender, at han måske kunne have trukket beslutningen en måned eller to mere, men til sidst var det også et spørgsmål om at komme levende derfra.

- Vi smed penge ud hver eneste dag, og guleroden for at blive og kæmpe var ikke stor nok. Vi skulle sælge meget mad, hvis vi skulle have noget ud af det, fordi vi blev trukket i støtte, når vi solgte mad. Vi prøvede også med noget ny markedsføring, men det hjalp ikke, og så ville vi redde det sidste skind på næsen, inden det var for sent, lyder det fra Mathias Nørskov.

Projektet med den fejlslagne restaurant har endt med at koste Mathias og Michael Nørskov i omegnen af 200.000 kroner.

Men da hovedpinen over de tabte penge og den lukkede restaurant først havde lagt sig, bredte der sig også en form for lettelse.

- Det gav pludselig en ro i hovedet, at vi ikke hele tiden skulle tænke på restriktioner, manglende gæster og corona. Vi troede ikke på det længere, for alt var imod os, derfor var det på en måde befriende at komme videre, siger Mathias Nørskov.

Og den beslutning har hverken han eller hans bror siden fortrudt.

- Set i bakspejlet er vi glade for, at vi fik lukket i sommer. Havde vi fortsat, havde det endt endnu værre, når vi igen skulle lukke ned i december. Jeg ville gerne have haft min restaurant nu, men ikke under de forhold der er nu, siger Mathias Nørskov.

I stedet for at lave mad til sultne gæster er Mathias Nørskov kommet tilbage i den tøjbutik i Viborg, han blev udlært i.

Han blev nødt til at tjene penge på en eller anden måde, og muligheden for at komme tilbage bød sig.

[naviga:h3]

[/naviga:h3]

For Michael Nørskov, der bor i Skive, har lukningen ikke fået den store konsekvens.

Det var aldrig meningen, at han skulle have den helt store rolle i Flavur.

- Meningen var, at han skulle være med i starten, og så skulle jeg mere og mere tage over. Så Michael kører videre med sine ting, fortæller Mathias Nørskov.

På trods af den hårde skæbne har Mathias Nørskov alligevel fået blod på den selvstændige tand.

Han afviser ikke, at han på et senere tidspunkt vil prøve lykken igen.

- Det kan noget at være selvstændig, det har jeg fundet ud af. Og hvis jeg skal starte en virksomhed op igen, så bliver det inden for madbranchen. Det er det, jeg kender til, siger Mathias Nørskov, der tidligere har arbejdet som ufaglært kok hos Niels Bugges Kro og Restaurant Morville.

Mathias Nørskov, der er medejer af restauranten »Flavur« i Thinggade, frygter, at corona-krisen kan koste den nye restaurant livet. Foto: Steen Don