Erhverv

Coronaen har gjort camping populært: Jespers vogne går som varmt brød

- Er du mand for lige at give en hånd med?, spørger Jesper Thygesen, og selvfølgelig er man det.

Indehaveren af Merkur Biler i Sjørup er i færd med at rykke lidt rundt på nogle campingvogne på pladsen foran værkstedet på Vestre Skivevej i Sjørup.

Han har nemlig lige solgt endnu et par stykker til afhentning i morgen, så de skal frem i forreste række af hvide kasser på hjul, der her står lige så tæt, som festivalfolket engang stod i smatten foran Orange Scene på Roskilde Festival, inden corona satte en stopper for den fritidsaktivitet.

Til gengæld har corona igen åbnet op for en anden fritidsaktivitet, der ellers toppede i 1970´erne sammen med ryatæpper, hessiantapet og karbonader, nemlig den gode gamle med at hænge sit mobile sommerhus på jydekrogen bagefter bilen og køre ud i det blå, som Kim Larsen engang sang.

Coronarestriktionerne, der nu gennem et år har spændt ben for den udlandsrejse, vi ellers i stor stil havde vænnet os til i ferien, har nemlig givet den gamle slingrepotte noget af et comeback.

- Den 16. april sidste år købte jeg de første 10 campingvogne. Og så blev de bare solgt sådan her, siger Jesper Thygesen og knipser med fingrene.

Siden er salget bare steget og steget, og det er ikke blevet mindre i 2021, hvor campingfeberen i Danmark synes at have fået endnu et nøk opad.

Det er nu ikke, fordi Jesper Thygesen selv direkte booster salget af campingvogne i Danmark, for størstedelen af hans omsætning udgøres af eksport til Tyskland og Polen.

Men når han får brugte campingvogne ind, som kan sælges syd for grænsen, er det udtryk for, at nogen i Danmark har købt nyt.

- Der er større efterspørgsel på de ældre vogne i udlandet. Så når folk herhjemme skal have noget nyere, hjælper jeg dem af med de gamle, som så ryger som varmt brød sydpå, siger Jesper Thygesen, der hver uge har lastbiler, der kommer forbi for at fragte de brugte campingvogne syd for grænsen, uden at han har gjort andet end at have dem stående.

- Hvis en nyere vogn har for eksempel en fugtskade, hvor ingen rigtig vil give noget for den herhjemme, så har jeg et tysk værksted, der laver den og sælger den dernede, siger Jesper Thygesen, der selv kun klargør dem, han sælger herhjemme.

Han opkøber både hos forhandlere, der har fået en brugt campingvogn i bytte, når de har solgt en ny, og hos private.

- Folk er selv gode til at ringe, når de enten har set det på facebook eller i min avisannonce, siger Jesper Thygesen.

Han stiller ikke krav til hverken alder, mærke eller pris på den brugte campingvogn, selv om han har et vejledende loft på 75.000 kroner, og det i øvrigt også sagtens kan blive for ringe til, at han vil røre ved det. Den skal være i nogenlunde stand, før han tager den med hjem.

De brugte campingvogne når ikke at slå rod her på pladsen foran Merkur Biler i Sjørup, inden de triller ud over kantstenen igen. Hver uge kører lastbiler sydpå med campingvogne til Polen og Tyskland fra Jesper Thygesens værksted, mens han også sælger en del til et nyt, campingforelsket publikum i Danmark.   Foto: Henrik Bagge