Mangel på træ kræver handling

Udgivet:12. juli 2022, 10.17

Læsetid:1 minut

Kristian Pihl Lorentzen

Af Kristian Pihl Lorentzen. medlem af Folketinget (V) Kærsangervej 11 Ans

1 år siden

Træ Lige nu oplever vi en alvorlig træmangel, der presser og hæmmer træindustrien i Danmark. Hovedårsagen er krigen i Ukraine.

Men problemet forværres kraftigt af regeringens og støttepartiernes gennemtrumfning af ensidige og dyre planer med naturnationalparker (NNP). Disse planer indebærer nemlig et dramatisk fald i træproduktionen fra statsskove, ligesom godt tømmer vandaliseres i biodiversitetens navn. Jeg anerkender behovet for at styrke naturen. Men det her er fuldkommen vanvittigt. Også set ud fra et klimaperspektiv - produktionsskove er gigantiske CO2-støvsugere. Dertil kommer, at vi i de kommende år skal bruge mindst dobbelt så meget træ i byggeriet for at gøre det grønt og bæredygtigt. Et vigtigt politiske mål, der er indgået bred politisk aftale om. Ganske som med klimaet. De gennemtrumfede NNP-planer med 15 indhegnede skove, rewilding, store græssere året rundt, og enorme arealer med urørt skov direkte modarbejder og skader klimaet og bæredygtigt byggeri. Og koster gode danske arbejdspladser.

Denne situation kalder på to politiske handlinger:

1) Stop og revurdér planerne med NNP uden træproduktion. Sats i stedet på balancerede løsninger med plads til både arternes mangfoldighed og klimavenlig produktion af godt dansk træ. Husk at inddrage lokalbefolkningen og skovkyndige folk.

2) Understøt plantning af mere skov, så Danmark ude i fremtiden bliver selvforsynende med det uhyre vigtige råstof, træ. Og får forbedret klimaet.

Bevar de danske skove!