Leder: Skal Støjberg redde et DF i krise?

19. november 2021, 07.49

Chefredaktør Ole Dall.

Dansk Folkeparti tordnede tilbage ved kommune- og regionsvalget. Mandater blev tabt overalt, og mange steder røg DF helt ud. Det var endnu et dybt alvorligt krisetegn for det plagede parti - og i går tog partiformand Kristian Thulesen Dahl så konsekvensen: Han går som formand og et nyt ekstraordinært landsmøde skal vælge en ny DF-leder. Det er ganske dramatisk.

Det var Pia Kjærsgaard, Kristian Thulesen Dahl, Peter Skaarup og andre udbrydere af Fremskridtspartiet, der dannede Dansk Folkeparti, som frem til og med folketingsvalget i 2015 havde stor og voksende succes.

Men i 2015 gik det galt. DF blev ved valget det største borgerlige parti, og det havde været helt naturligt, at partiet havde krævet en plads i den Løkke-ledede regering. Men det gjorde man ikke, og langsomt begyndte problemerne at vokse. Man begyndte at flirte med samarbejde med Socialdemokratiet - samtidig med at Socialdemokratiet overtog store dele af DF´s udlændingepolitik. Og fra Nye Borgerlige mødte man en konkurrent, der ville være lidt hårdere i udlændingepolitik, mere negativ overfor EU og mere borgerlig i den økonomiske politik. DF kom under pres.

Partiet begyndte at miste vælgere, der kom indbyrdes slagsmål om kursen - og nye valgnederlag. I 2015 fik DF 21,1 procent af stemmerne, ved folketingsvalget i 2019 røg man ned på 8,7 - og tirsdag en ny lussing på kommunalt plan med opbakning fra blot 4,1 procent af stemmerne. Det er krise!

Kristian Thulesen Dahl havde - da han toppede - en betydelig gennemslagskraft, og langt ind i andre partiers vælgergrupper stod der respekt om ham. Men han er også mærket af nedturen og skænderierne, og det er forståeligt, at han nu ikke vil være partileder længere.

Men hvem skal så lede Dansk Folkeparti?

Det spørgsmål er ikke helt enkelt at besvare. Næstformand er Morten Messerschmidt. Uanset hvad man mener om hans politik, er han en stærk formidler af budskaber, men han er altså dømt en betinget fængselsstraf i byretten i Meld/Feld sagen om EU-midler. Den sag skal for landsretten formentlig i 2022. Tør DF satse på at gøre ham til formand nu?

Pia Kjærsgaard, 74 år, har været nævnt som en overgangsløsning, men det har hun selv sagt klart nej til. Så er der unge Peter Kofod, der sidder i EU-parlamentet. Men det er ikke smart at have en leder, der ikke er på Christiansborg, og det rammer også de emner fra hovedbestyrelsen, der måtte have leder-ambitioner.

Hvad så med Inger Støjberg?

Skive-kredsens folketingsmedlem, der har brudt med Venstre, og som nu er løsgænger. Hun har som bekendt en rigsretssag kørende om adskillelse af asylpar mens hun var minister. Der ventes dom i december. Hvis hun frifindes eller hvis hun får en relativ mild dom, vil DF´erne formentlig være særdeles positive over for Inger Støjberg. Og også parat til at gøre hende til formand. Hun har selv bebudet en melding om sin politiske fremtid efter rigsretssagen, og Thulesen Dahl har sagt, at han ønsker, at hun skal spille en vigtig rolle i DF.

Støjberg vil ikke tilbage til Venstre, og de konservative støttede rigsretsagen mod hende. Nye Borgerlige kan hun dele udlændingepolitik med, men der vil være uenighed om EU og økonomisk politik.

Der er ingen lette løsninger for et DF i krise. Men hvis Støjberg vil, og hvis landsmødet holdes efter en frifindelse eller mild dom til Støjberg i Rigsretten, så vil der være mange i DF, der vil ønske, at Inger Støjberg skal være den person, der som leder skal forsøge at føre DF ud af krisen.

O.D.

Indlæser debat