Forstokket, sexistisk håndboldforbund

22. juli 2021, 10.40

Der har været velbegrundet kritik af de internationale fodboldforbund - UEFA i Europa og FIFA på verdensplan - som ofte vælger højst kritisable løsninger - herunder om turnerings- værtsskaber. Og fodboldforbundene er heller ikke ligefrem på forkant, når det gælder om at signalere mangfoldighed i menneskers liv, selvom en kampagne mod racisme har været velbegrundet.

Gammeldags, forstokket, sexistisk tankegang er der desværre i det europæiske håndboldforbund - EHF. Det er der lige kommet et nyt eksempel på.

EM i strand-håndbold er afviklet, og Norge har fået en bøde af EHF på 11.000 kroner, fordi de norske kvinder til broncekampen stillede op i tights og en sportstop.

Ifølge det europæiske håndboldforbunds regler kan mænd i strand-håndbold stille op i shorts og tanktop, mens der er helt andre specielle krav til kvinderne, som skal vise meget mere hud - ifølge de forstokkede, sexistiske regler.

Kravet til kvindernes påklædning i strand-håndbold er bikini-trusser og en tætsidende sportstop. Det beskrives endda i reglerne. at toppen skal have store udskæringer og dyb udskæring foran, og trusserne skal sidde helt tæt og kanten i siden må højst være 10 centimeter...

Om reglerne er udformet så kønsspecifikt fordi håndboldforbundet dermed tror på flere reklame-kroner fra tv-selskaberne, eller om det skyldes, at EHF-ledelsen er nogle gamle, mandlige lider-basser - eller begge dele - står ikke klart, men det er selvfølgelig helt skævt, forstokket og kvindediskriminerende, at det europæiske håndboldforbund fører sig frem med sådanne uhyrligheder i tøj-reglementet.

Det er naturligt med krav til påklædning i en sportsgren på eliteplan, men så skal det naturligvis ikke være sådan, at kun mænd må spille i shorts, mens kvinderne skal udstilles i små trusser. Det er sexisme, der praktiseres af det europæiske håndboldforbund, som ikke bare kan henvise til regler i det internationale håndboldforbund IHF. Man må jo selv fra europæisk side gå i front med et opgør mod urimelige tøjregler.

Præsidenten i det norske håndboldforbund, Kåe Geir Lio, har til den norske avis, VG sagt, at »det er lidt urimeligt og uklogt at give en bøde til en flok kvinder, der kæmper for lige rettigheder«, og han bakkes heldigvis op af Dansk Håndbold Forbund. Morten Stig Christensen - generalsekretær i forbundet - kalder tøj-reglerne for kvinder i strand-håndbold »helt utidssvarende«, og han peger også på, at flere af de danske spillere slet ikke føler sig konfortable i de små dragter.

Til DR har den danske strand-håndboldspiller, Ditte Folden Vind, tidligere sagt om tøjreglerne for kvinder: »Jeg har altid tænkt, at det var dybt grænseoverskridende. Det har intet med det sportslige at gøre, for det er upraktisk med så lidt tøj.

Danmark, Norge, Sverige og Frankrig har hidtil forgæves forsøgt at få ændret tøj-reglerne. Disse lande bør som Norge nægte at følge det forstokkede og diskriminerende tøj-reglement. Så skal det vise sig, om det europæiske håndboldforbund - EHF - tør fortsætte med at udskrive bøder eller finder ud af, at man selvfølgelig skal praktisere tøj-regler, der ikke er udtryk for en sexistisk diskrimination.

O.D.

Indlæser debat...