
1 måned siden
Det går den rigtige vej!
Og det er ikke kun i naturen, hvor de små gule fightere, erantis, er brudt igennem med mod på livet. Denne morgen kom der positive meldinger om én af de udfordringer, som i høj grad har ramt både det danske og internationale samfund: Inflationen!
Den var der i mange år godt styr på, men så kom corona, energikrise, krig i Ukraine og andre tildragelser, som fik inflationen til at banke i vejret med en styrke, som man skal mange år tilbage for at huske. Pludselig kostede en pakke smør 32 kroner - hvis den ikke var på tilbud!
Virksomheder blev også ramt. Læser du disse linjer i papirudgaven af Skive Folkeblad skal du vide, at alle danske aviser fra årsskiftet blev ramt af en prisstigning på 80 procent på avispapir. Og sådan kan andre brancher også berette om udfordringer.
Derfor er det godt nyt, når Den Internationale Valutafond nu forudsiger, at inflationen vil falde i år og yderligere næste år, hvor den forventes at komme ned på 4,3 procent. Det er mere end en halvering i forhold til, da det så værst ud sidste år. På trods af fortsatte udfordringer opjusterer Den Internationale Valutafond nu også vækst-forventningerne. Det sker blandt andet på baggrund af, at den amerikanske økonomi har vist sig mere modstandsdygtig end forventet.
Valutafondens cheføkonom, Pierre-Olivier Gourinchas, glæder sig over, at fremtidsudsigterne denne gang ikke er forværret - tværtimod. Men naturligvis er der stadig udfordringer for at komme på vej til et bredt,bæredygtigt og langvarigt opsving, som han udtrykker det. Men der er pludselig lys forude, og det er et vigtigt signal. For Danmark og for hele verden.
Fremskridt opleves også hos i hvert fald en del varmeforbrugere. Mange steder er penge - eller markant lavere aconto-betaling på vej - til varmekunder. F.eks hos en del naturgaskunder. Det er også positivt.
Samtidig med de nye og mere positive forventninger til et fald i inflationen, går regeringen nu i gang med forhandlinger om en inflationshjælp på 2,3 milliarder kroner. I valgkampen var der fra Socialdemokratiet blandt andet fokus på hjælp til de mindre købmændsbutikker, der er presset økonomisk, men de nævnes ikke særskilt i regeringens oplæg.
S-V-M-regeringen har fokus på skattefri ældrecheck på 5000 kroner og en pulje på 300 millioner kroner til økonomisk udsatte børnefamilier. Regeringen fremhæver samtidig, at prisen på energi er faldet. Man vil gerne give virksomheden en hjælp, men man har ikke lagt sig fast på, hvordan det skal ske.
Dansk Industri har peget på, at danske virksomheder er presset omkring konkurrenceevne, fordi andre EU-lande har støttet deres virksomheder mere, end det er sket i Danmark.
Med tanke på faldende energipriser og faldende inflation er der grund til at tro, at den kommende inflations-hjælpepakke bliver den sidste i denne omgang. Samtidig skal det sikres, at pakken bliver fuldt finansieret - ellers risikerer man med økonomiminister Troels Lund Poulsens (V) ord, at »puste til inflationen«. Og det er der ikke brug for på et tidspunkt, hvor der er lysere tegn i den internationale økonomi.
O.D.
Indlæser debat