Leder: Fodbold er stort og samlende

12. juni 2021, 05.47

EM i fodbold er i gang. Og i et Europa der længe har haft corona som fælles udfordring og problem, er der i de kommende uger en fælles, forståelig fodboldglæde på det gamle kontinent.

Blandt de 24 deltagende lande drømmes om triumf, og i hele Europa er der stort mediefokus på en begivenhed, der skaber sammenhængskraft, fællesskab, glæde og nedtur. EM i fodbold er stort, for fodbold er en sport, der uden undtagelse har stor gennemslagskraft i alle europæiske lande.

- Min barndom var ikke fattig, for jeg havde en fodbold, har den legendariske tidligere Manchester United-manager, skotten Alex Ferguson engang sagt om opvæksten i Glasgow. Og netop i legen med en fodbold - verdens bedste legetøj - starter fodbold-fascinationen hos mange. Og den holder ved - og giver sig mange udtryk.

Fodbold er i sjælden grad et stort og samlende fællesskab. Det ses i forhold til klubber - og i forhold til fædrelandsholdet, ikke mindst når det gælder et EM eller VM. Men fodbold-fællesskabet har også andre former.

33-årige Arnela Muminovic kom til Danmark fra Bosnien som flygtning i 1992, da borgerkrigen i eks-Jugoslavien rasede. Den førte til, at Jugoslavien blev udelukket fra EM i Sverige. Danmark kom som bekendt med på afbud - og vandt sensationelt!

I dag er Arnela fodbold-ekspert for blandt andre DR, og da hun som lille pige kom til asylcentret i Kjellerup - efter tre år i Viborg - blev hun indmeldt i den lokale fodboldklub, hvor andre piger i hendes klasse spillede.

- Det var her min integration begyndte. Jeg var jo et anderledes barn med et mærkeligt navn og en anden etnisk baggrund. Men her kom jeg ind i en fodboldforening, der som alle andre bygger på værdier som samhørighed og fællesskab. Jeg var fodboldspiller ligesom de andre. Det lyder måske underligt, men fodboldholdet og venskaberne gjorde mig klar til livet. For dér lærte vi, at der skal være plads til forskellighed. Vi lærte at være sammen om glæden ved en sejr, men lige så vigtigt lærte vi at stå sammen, når vi mærkede nederlagene. Det var en uddannelse i at blive et godt menneske, fortæller Arnela Muminovic i et interview med Kristeligt Dagblad.

Også på den baggrund er det et stærkt og rigtigt slogan DBU har valgt om fodbold: »En del af noget større«.

Fodbold har mange facetter. Det er en holdsport, hvor der samtidig skal være plads til individualister. Fodbold er fight - men også teknik og elegance. Fodbold er strategi og taktik men også afgørende improvisation og overraskelse.

Der er 60 års jubilæum for EM i fodbold, og det markeres med kampe i 11 europæiske lande - herunder Danmark, hvor Parken i København i aften er rammen om Danmarks første kamp mod Finland.

Forude venter uger med drama, fascination og skønhed - og sammenhold i medgang og modgang. Danmark har et godt landshold med en af verdens bedste målmænd, et stærkt forsvar, en midtbane med både fight og teknik og et angreb, som på de gode dage blomstrer. Det kan blive et flot EM for Danmark.

Lige nu drømmes i alle 24 deltagende lande. Efter corona-isolation trænges til fællesskab og oplevelser i hele Europa. Det vil EM bidrage til. Og tænk lige, hvis det danske fodbold-eventyr fra 1992 kunne gentage sig. Målmanden hedder stadig Schmeichel. Det er betryggende!

Kom så, Danmark!

O.D.

Indlæser debat...