Leder: Øl og politik - og plads til alle

25. oktober 2021, 10.25

Chefredaktør Ole Dall

Valgplakaterne var dårligt nok sat op, før der - blandt andet i Skive - var ballademagere, der rev dem ned.

Det ramte blandt andet DF. Det er i øvrigt ligegyldigt, hvem der rammes, for alle opstillede partier skal selvfølgelig have lov til at hænge plakater op - uden at få dem ødelagt. Faktisk var det helt hyggeligt at se aktive partimedlemmer og kandidater fra forskellige partier, der lørdag i godt vejr gik rundt på samme gader for at få plakater i lygtepæle i fred og fordragelighed.

Og også godt at blive mindet om, at der stadig er mange, der har mod på at stille op til valg og gøre en indsats.

Men det kan desværre konstateres, at der er en kedelig tendens til, at der er manglende respekt for, at der i et demokrati naturligvis er forskellige holdninger og skal være plads til alle.

Weekenden bragte et nyt eksempel på dette. Thisted Bryghus har i flere år tilbudt politiske partier at købe øl fra bryghuset med specielle etiketter for et parti. Det er blevet godt modtaget, som et underholdende indslag - åbent for alle.

Lørdag kom der så et motiv på Facebook af en Thisted-øl med billede af Pernille Vermund fra Nye Borgerlige som etikette, og så væltede det frem med hadefulde kommentarer på Facebook om bryghuset og Nye Borgerlige. Hvis nu Thisted Bryghus kun ville tilbyde parti-øl-etikette til ét bestemt parti, kunne man forstå forargelsen, men her har bryghuset tilbudt lige adgang for alle de opstillede partier til at få en sjov og anderledes øl-etikette.

Og det er da bekymrende, at der er danskere, der ryger helt i det røde felt over at der produceres en øl med en etikette for et parti, man ikke bryder sig om.

Dybt bekymrende var det også, at Thisted Bryghus i første omgang lod sig blæse omkuld af de hadefulde kommentarer. Bryghuset kom lørdag med en udtalelse om, at man ikke var racister, og at man nu ville stoppe med at lancere »politiske« øl.

I går fortrød bryghuset så den holdning. Bestyrelsen fastslog i en pressemeddelelse, hvor man erkendte, at beslutningen lørdag var »forhastet og forkert«. Så søndagens budskab fra Thisted Bryghus var, at man nu igen vil tilbyde de særlige etiketter - også til alle politiske partier.

Det var da godt, at bryghuset kom til fornuft. Og selvfølgelig skal alle partier have lov til at købe parti-øl, hvis man har lyst til det. Og det skal ikke være hadfyldte kommentarer på Facebook, der bestemmer, hvad der må produceres af etiketter...

Plads til alle og mangfoldighed i synspunkter er sådan set en afgørende del af demokratiet, og det er bekymrende, når fanatikere ikke vil give plads til andre. Det gælder også ved møder og gade-kampagner i valgkampen.

Så lad os - også lokalt - slå et slag for, at had og chikane ikke hører hjemme i en valgkamp. Lad meninger brydes og giv plads til forskellighed.

O.D.

Indlæser debat