Stort brud på data-sikkerhed i kommune: Fem ansatte snagede i registre

Fem ansatte har angiveligt snaget i registre, der ikke vedkom dem

Udgivet:30. marts 2023, 12.51

Læsetid:1 minut

Arkivfoto

Peter Andersen
Digital redaktør

2 måneder siden

DATABRUD Det er ikke kun i Skive Kommune, at en medarbejder er blevet taget i at snage registrene for at finde oplysninger om borgere, som vedkommende ikke har krav på.

Ved en stikprøvekontrol har Viborg Kommune fundet en række formodede overtrædelser af retningslinjer for registeradgang.

Det får personalemæssige konsekvenser for fem medarbejdere, skriver Viborg Kommune i en pressemeddelelse.

De formodede brug på datasikkerheden er blevet opdaget ved en stikprøve af brugen af registre i Viborg Kommune.

Der er tale om, at fem ansatte over en periode på seks måneder formodes at have lavet op mod 500 uberettigede registeropslag. Det er at regne for overtrædelser af de interne retningslinjer.

Tre af de fem medarbejdere har modtaget en tjenstlig advarsel, mens to medarbejdere påtænkes bortvist for de formodede brud på retningslinjerne.

- Det er afgørende vigtigt, at borgerne kan stole på, at medarbejdere i Viborg Kommune kun bruger offentlige registre i arbejdsmæssig sammenhæng. Derfor tager vi denne sag meget alvorligt. Også selv om vi ikke har nogen indikationer på, at oplysningerne er blevet misbrugt, siger direktør for Økonomi, IT og Personale i Viborg Kommune, Klaus Christiansen, i pressemeddelelsen.

Udover de påtænkte personalemæssige konsekvenser har Viborg Kommune påbegyndt en anmeldelse til datatilsynet, og Viborg Kommune vil følge Datatilsynets anbefalinger i forhold til den videre proces.

Samtidig understreger Klaus Christiansen, at Viborg Kommune på baggrund af sagen vil gennemgå sine procedurer for stikprøvekontrol og indskærpe reglerne i forhold til brug af registre.

Læs også
Heidi fik snaget i sine papirer: - Hvorfor lige mig? Heidi fik snaget i sine papirer: - Hvorfor lige mig?
Læs også
Heidi fik snaget i sine papirer: - Hvorfor lige mig?
Læs også
Efter snagen i borgeres data: Politikere nikker ja til at indlede personalesag mod medarbejder Efter snagen i borgeres data: Politikere nikker ja til at indlede personalesag mod medarbejder
Læs også
Efter snagen i borgeres data: Politikere nikker ja til at indlede personalesag mod medarbejder
Læs også
Sendt hjem: Ansat i kommunen snagede i borgeres personlige oplysninger Sendt hjem: Ansat i kommunen snagede i borgeres personlige oplysninger
Læs også
Sendt hjem: Ansat i kommunen snagede i borgeres personlige oplysninger

Indlæser debat