Gå til hovedindhold
Lokalt

Daniel føler sig ikke repræsenteret af Bwalya Sørensen: »Jeg kan ikke stå inde for det, hun siger«

21-06-2020 KL. 11:43
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Det er ikke navnet på en kæreste, moren eller et barn, der sidder klistret i forruden på 37-årige Daniel Funch Christensens lastbil, som det ellers er kutyme hos mange lastbilchauffører.

Det er derimod et skilt med navnet »Neger Daniel«.

Et navn, som Daniel Funch Christensen mere eller mindre selv har valgt, og et navn, som nu ikke kun klistrer til lastbilen, men også ham som person.

- Navnet kom af, at der var en del, der hed Daniel i Skive, da jeg var teenager. Og når så folk omtalte mig til andre, sagde de Daniel, hvorefter folk spurgte, hvem Daniel? Og så kom det altid »Neger-Daniel« og efterfølgende »nårh ham«. Og siden har jeg bare taget navnet til mig, da jeg ikke bliver stødt over, at nogen kalder mig det, siger Daniel Funch Christensen, der har boet 26 år i Skive, men lige nu har en afstikker til Viborg.

Nu ved mange på egnen, hvem Neger-Daniel er, og historien om navnet, som nu er blevet en fastgroet del af hans identitet, fortæller meget godt, hvordan han har det med at være mørk i huden.

Det har aldrig for alvor gået ham på, og han har aldrig følt sig ramt, hvis nogen har forsøgt sig med racistiske bemærkninger eller hentydninger.

Med sine egne erfaringer i rygsækken har han mere end svært ved at identificere sig med den internationale menneskerettighedsbevægelse Black Lives Matter, der i øjeblikket er på manges læber efter flere tilfælde af politivold mod mørke i USA.

Daniel Funch Christensen mener, at bevægelsen har bevæget sig ud på et skråplan.

- Jeg mener, Black Lives Matter har taget fuldstændig overhånd. Det er selvfølgelig synd for de mennesker i USA, det går udover, men jeg synes, det er blevet alt for vildt i USA. Folk er begyndt at smadre butikker og plyndre, og så mister jeg altså sympatien for bevægelsen. Jeg synes også, at det vigtigste i budskabet forsvinder, når det udvikler sig på den måde, som det gør lige nu, siger Daniel Funch Christensen.

Daniel Funch Christensen har en mor, der kommer fra Nigeria i Afrika, og en dansk far.

Han har altid følt sig dansk, uanset om andre har haft en anden holdning til ham.

Og den indstilling har hjulpet ham mange gange, når han har været tvunget til at skulle forholde sig til racisme.

- Jeg har arbejdet som dørmand i Skive, og der er også blevet sagt nogle ting til mig, men hvis nogen fortæller en racistisk joke til mig, så fortæller jeg bare en, der er endnu værre. Det er min måde, at håndtere det på, og det virker godt for mig. Jeg lader mig slet ikke gå på af det, siger han.

Og når han selv altid har reageret på racisme med humor og lethed, er der lang vej til demonstrationer, plyndring af butikker og vold som et svar og en løsning på racismeproblemer.

- Jeg mener slet ikke, at man kan sammenligne politiet i Danmark med politiet i USA. Det er to forskellige verdener, og derfor forstår jeg ikke helt, hvorfor så mange danskere har behov for at engagere sig i demonstrationer og andet. Det må de klare derovre, siger Daniel Funch Christensen.

Han har løbende fulgt med i debatten herhjemme i Danmark, og selv mange tusinde kilometer væk fra USA er det ifølge ham blevet alt for meget.

- Jeg synes, Bwalya Sørensen, der er talsperson for Black Lives Matter i Danmark, er en skrigeballon. Og jeg kan slet ikke stå inden for det, hun siger. Jeg kender også flere andre mørke her i Danmark, der ruller øjne, når de hører, hvad hun står og siger, fortæller Daniel Funch Christensen.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland