Gå til hovedindhold
Debat

Danskere vil godt betale til EU

11-07-2018 KL. 09:40
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Af Malte Kjems, kommunikationschef, Tænketanken EUROPA

I øjeblikket forhandler EU-landene om at fastlægge EU’s budget for årene 2021-2027.

Forhandlingerne er ekstra vanskelige, fordi briterne efterlader et hul i budgettet, når de forlader EU, og fordi mange vigtige opgaver presser sig på.

Tænketanken EUROPA har for nyligt spurgt danskerne, hvad de synes, er EU’s vigtigste opgaver. Det gælder især håndtering af flygtninge og migranter, intern og ekstern sikkerhed, miljø og grøn omstilling samt bekæmpelse af skattely.

I dag betaler hver dansker godt 1000 kroner til EU om året netto. Statsminister Lars Løkke Rasmussen og regeringens linje i forhandlingerne om EU’s budget har indtil videre været, at Danmark ikke skal betale mere til EU.

Et bredt flertal i Folketinget bakker denne indstilling op.

Men noget tyder på, at danskerne faktisk er mere betalingsvillige, end man skulle forestille sig. Hvis pengene går til at styrke indsatsen på de områder, som danskerne finder vigtigst, siger 64 pct. faktisk, at de er villige til at betale »lidt« mere til EU. Kun 15 pct. afviser helt at betale mere.

Kommissionens forslag til EU’s budget, som danner grundlaget for forhandlingerne mellem landene, lægger faktisk op til at styrke EU’s indsats på flere af de områder, som danskerne ønsker.

Det gælder f.eks. kontrollen ved de ydre grænser, hvor antallet af vagter skal stige fra 1.500 til 10.000.

Kommissionen lægger op til at femdoble budgettet for den ydre grænsekontrol. Også sikkerhed, forsvar, forskning og uddannelse samt klima og miljøproblemer står til at blive prioriteret endnu højere i det kommende budget.

Danskernes ønsker til, hvad EU skal prioritere, flugter godt med befolkningernes ønsker i de fleste andre EU-lande.

Det kommende budget ser derfor ud til i endnu højere grad at komme til at afspejle befolkningernes ønsker. Man tager folks bekymringer alvorligt og prioriterer dér, hvor EU har mulighed for at gøre en forskel.

Her er det interessant, at mange danskere faktisk foretrækker EU-løsninger frem for nationale løsninger. Ift. »terror og indvandring«siger 62 pct. af danskerne, at vi bedst håndterer disse udfordringer ved at handle sammen med resten af EU. Kun 23 siger, at Danmark bedst håndterer udfordringerne alene.

Ingen vil betale for meget, men danskerne ser nuanceret på EU’s budget. Vi ved, at nogle udfordringer løses bedst og billigst i fællesskab og at nationale foranstaltninger kan være både dyrere og mindre effektive.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Debat

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland