Vedvarende energi

Udgivet:18. september 2023, 11.19

Læsetid:1 minut

Morten Jensen.

Af Morten Jensen. Margretevej Skive

ENERGI I løbet af de sidste 3000 år har mennesker udvundet 700 millioner tons kobber. For at nå Net Zero i 2050 og med en høj andel af vedvarende energi, er man nødt til at udvinde dobbelt så meget kobber i løbet af de næste 27 år, som i løbet af de sidste 3.000 år.

Lige nu er kobberlagrene lave, og mineinvesteringer i de senere år har på ingen måde afspejlet det forventede. Som i ... slet, slet ikke. Og det tager typisk 15 år at åbne en ny mine. Der er lignende situationer med en række andre industrielle metaller. For nogle af dem er det endnu mere grotesk.

Vedrørende sol og vind skal man huske følgende: 1) I løbet af de sidste to årtier er vind- og solenergi blevet øget med andelen af den globale primære energiforsyning fra 0,1 % til ca. 5 %. Men i mellemtiden steg den globale energiforsyning med 42%. 2) I løbet af de sidste to årtier er andelen af elektriske biler (EV’er) på vejene vokset fra 0,01 % til 2,6 %. Men i mellemtiden voksede bilparken med 58%.

Det burde stå lysende klart, at Net Zero med masser af vedvarende energi i 2050 absolut ikke på nogen som helst måde er i nærheden af muligt. Energiomstillingen vil tage meget længere tid end 27 år, og derudover er der behov for meget mere fokus på atomkraft, hvis vi overhovedet vil have det gjort i dette århundrede.

Indlæser debat