Leder: Barack Obama tændte håb i Skive

Udgivet:13. juni 2022, 10.22

Læsetid:3 minutter

10 måneder siden

Det blev stort - og noget ganske særligt - da USA’s tidligere præsident Barack Obama søndag gæstede Skive.

En fyldt koncertsal i KulturCenter Skive oplevede, hvordan en af verdens helt store politiske personligheder fyldte rummet med eftertanke, livsklogskab, visioner, håb og stille humor.

Han talte om ledelse, om at være klar i principper og værdier og kombinere det med evnen til at lytte og binde folk sammen i noget større. Og Obama havde en klar opfordring om at lytte til de unge om klimaet og i det hele taget.

Skive har fået masser af omtale, og man skal ikke undervurdere værdien af den positive, lokale selvforståelse, som følger med, når det sådant arrangement gennemføres med succes på vores egn
Ole Dall, chefredaktør

Der var ros fra Barack Obama til Danmark for grøn omstilling og også ros til en sommerskøn Skiveegn, der tog imod eks-præsidenten. Og fra yngste børnehave-barn med dansk eller amerikansk flag uden for KCS til ældste deltager i koncertsalen var der følelse af en ganske speciel dag.

Læs også
<span>Stort galleri:</span> Barack Obamas besøg blev en succes <span>Stort galleri:</span> Barack Obamas besøg blev en succes
Læs også:
Stort galleri: Barack Obamas besøg blev en succes

Tiden som præsident blev også rundet. Fint beskrevet af Obama, hvordan problemer, der kan løses relativt enkelt, ikke når præsidentens bord, og andre kan glæde sig over at have fundet løsninger - hvorimod de store knaster så lander hos præsidenten. Og derudover kan man - ifølge Obama - som præsident åbne avisen hver dag, og så ved man, at der er noget man skal have ordnet, eller noget man skal forhindre!

Og godt at Barack Obama i Skive også havde ord om Ruslands krig mod Ukraine. Han talte om »tragedien«, og så knivskarpt at Europa - efter Murens fald - nok havde følt sig trygge, men at man nu var ude af »trygheds-zonen«. Der var samtidig ros til Europa for nu at stå sammen, og budskabet til Putin var klart om Putins valg af krig:

- Jeg kunne have sagt det til Putin. Rusland begår en strategisk katastrofe i Ukraine.

Læs også
<span>Obama taler til skibonitterne:</span>- Rusland begår strategisk katastrofe i Ukraine <span>Obama taler til skibonitterne:</span>- Rusland begår strategisk katastrofe i Ukraine
Læs også:
Obama taler til skibonitterne:- Rusland begår strategisk katastrofe i Ukraine

Det blev bekræftet, at Barack Obama er en klog, reflekterende personlighed, og det var flot, at han kom til Skive. Godt set og tænkt af KulturCenter Skive, og der var et publikum til at fylde koncertsalen. Også godt at blandt andre Skive Kommune ville spænde et sikkerhedsnet under arrangementet. Skive har fået masser af omtale, og man skal ikke undervurdere værdien af den positive, lokale selvforståelse, som følger med, når det sådant arrangement gennemføres med succes på vores egn.

Det er samtidig et velanbragt opgør med jantelovens snærende bånd om, at »det kan vi ikke«, »det vil ikke«, »det går galt« og så videre.

»Yes we can« var Barack Obamas kampagne-slogan, da han første gang førte præsident-valgkampagne. Skive kan også - og når Skiveegnen ikke har en koncert-arena med plads til de helt store koncert-navne, så kan man i stedet invitere store navne til »samtale«, som det skete med Barack Obama.

Og så bekræftede lørdagens besøg af Den Kongelige Ballet på Resenlund, at Skive også har en af de smukkeste udendørs koncertsteder i landet. Meget forståeligt var balletmester Nikolaj Hübbe overstrømmende over udsigten til skov og fjord ved lørdagens arrangement.

Oplevelser, synlighed og håb. Det var en god weekend for Skiveegnen!

Læs også
<span>Stort galleri:</span> Barack Obamas besøg blev en succes <span>Stort galleri:</span> Barack Obamas besøg blev en succes
Læs også:
Stort galleri: Barack Obamas besøg blev en succes

O.D.