Gå til hovedindhold
Lokalt

De løber i naturen

18-08-2019 KL. 18:12
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Hjerl Hede Naturløb trækker folk fra det meste af Jylland. Også tyskere og sjællændere finder vej til startlinjen på gårdspladsen i frilandsmuseets historiske præstegård. Men det var to svenskere, som i 2019-udgaven af Hjerl Hede Naturløb satte sig som vindere af to af løbene.

Hjerl Hede Naturløb er afviklet for 9.gang. I ni år har store og små, ældre og yngre, danskere og udlændinge deltaget i løbet, der opstod efter idé fra Kristian Meldgaard fra Vinderup og hans søn, Kaare Meldgaard.

2019 har budt på et nyt initiativ, der lokkede til en gåtur med god samvittighed. En halvmaraton-gåtur.

Alle løb foregår stadig rundt omkring i den smukke natur ved Hjerl Hede, langs Flyndersø og rundt om Stubbergaard Sø.

I 2018 deltog 530 i løbet, og i år havde 460 benyttet sig af muligheden for på forhånd at melde sig til løb eller gåtur. Da alle løb var afviklet, var antallet af deltagere nået til 500. Og det imponerer Kristian Meldgaard, der op til, under og efter løbet har brugt masser af tid på det praktiske, der flere gange sendte ham ud på ruterne. Seneste for at hente markeringer hjem, så også de nu er klar til næste år:

- Det havde jeg ikke regnet med. På grund af vejret havde jeg slet ikke regnet med, der ville komme flere tilmeldinger på dagen. Men det gjorde der. Og det støvregnede til klokken 12/12.30, og så kom solen frem, lige før børneløbet skulle i gang, siger Kristian Meldgaard.

Nyt på programmet i 2019 var, at det blev muligt at gå en halvmaraton. Altså godt 21 kilometer.

- Det var nyt, at vi havde lavet en gårute. Lidt flere end 30 havde på forhånd tilmeldt sig ruten, fortæller Kristian Meldgaard.

Han løber gerne selv ture i området. Men som arrangør må han holde sig ved start og mål i den gamle præstegård på Hjerl Hede.

I alt 500 deltog i Hjerl Hede Naturløb, der vejrmæssigt bød på støvregn, som sidst i programmet blev afløst af solskin.

Sammen med sin søn fik Kristian Meldgaard idéen til Hjerl Hede Naturløb. Idéen blev midlertid stoppet, fordi det var umuligt at få de tilladelser, som skulle gøre det muligt lovligt at afvikle et løb i de ønskede naturområder.

Men så henvendte Hjerl Hedes ledelse sig, og sammen har Vinderup Gymnastikforening, Sevel/Mogenstrup Idrætsforening og Frilandsmuseet Hjerl Hede nu igen afviklet Hjerl Hede Naturløb.

De fleste deltagere kommer fra Jylland, men også tyskere og sjællændere er pr. tradition tilmeldt Hjerl Hede Løbet.

- Der er næsten altid nogle tyskere med, og det er nogle, som er på ferie i området, siger Kristian Meldgaard.

Det første år deltog mellem 250 og 300 løbere i Hjerl Hede Naturløb. For nogle år siden var antallet oppe på 650. Antallet af eftertilmeldinger er ofte afhængigt af vejret. Men det samlede antal deltagere er de seneste år faldet. Årsagen til den udvikling har Kristian Meldgaard et bud på og siger:

- Det er fordi, der efterhånden er kommet så mange nye løb til. De seneste år har vi blandt andet haft konkurrence fra løbet i Struer, Run to the Beat. Og sidste år var der Motorvejsløb i Holstebro.

Så stor en succes var 2019-udgaven af naturløbet, at arrangørerne allerede har meldt sig klar til næste år, når Hjerl Hede Naturløb kan fejre 10 års-jubilæum.

Hvad der kommer til at ske i forbindelse med jubilæet, har Kristian Meldgaard endnu intet officielt bud på:

- Men vi pønser på at lave noget. Vi ved endnu ikke lige, hvad vi finder ud af. Men vi finder ud af noget, siger Kristian Meldgaard.

Joan Thora E. Laurberg

joan@skivefolkeblad.dk

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland