Avisen Mener

Det kunne blive værre for Venstre...

Man skulle jo ikke tro, at det kunne blive værre for partiet Venstre, men denne fredag forstærkes nedturen. Det sker som optakt til det ekstra online-landsmøde søndag, hvor regionsformand Stephanie Lose vælges som ny næstformand efter Inger Støjberg. Netop Støjberg skal holde en med spænding imødeset afskedstale - som hun holder hemmelig for V-ledelsen, indtil den holdes...

Dagens Megafon-måling i Politiken viser voldsom vælgerflugt fra Venstre. Partiet fik ved valget i 2019 flotte 23,4 procent, men nu står Venstre til blot 11,3 procent - mere end en halvering! De konservative overtager med 13,3 procent den borgerlige førertrøje, og Nye Borgerlige er med 10,8 procents opbakning tæt på at overhale Venstre. Venstres krise er historisk stor - og alvorlig. Og det kan blive endnu værre: Tænk hvis Støjberg skifter parti til f.eks Nye Borgerlige - og tænk hvis Lars Løkke stifter et nyt midterparti. Så vil Venstre risikere at miste vælgere fra begge fløje af partiet...

Lars Løkke Rasmussen, der har meldt sig ud af Venstre og startet et politisk netværk, kan samtidig finde opmuntring i en meningsmåling fra »YouGov«, som BT bringer i dag. Fire procent af vælgerne oplyser, at de helt sikkert vil stemme på Lars Løkkes parti, hvis han stifter et sådant - og hele 20 procent af vælgerne svarer, at de vil overveje at stemme på et sådant parti.

»Interessant«, lyder Lars Løkke Rasmussens eneste kommentar. Og interessant er det naturligvis, for målingen vil øge sandsynligheden for, at Løkke ender med at stifte et parti senere på året. Det vil yderligere udfordre Venstre.

Jakob Ellemann-Jensen er som V-formand i en meget svær situation. Han er ikke slået igennem med styrke over for vælgerne, og samtidig vælter ulykkerne ned over ham og partiet. Det er voldsomt, når en tidligere formand - og statsminister - melder sig helt ud af partiet. Og Ellemanns opgør med Støjberg kom så oveni - og her er der endnu ikke kommet en afslutning i form af en afklaring om hendes fremtid.

Inger Støjberg skal holde tale på Venstres online-landsmøde på søndag, hvor hun stopper som næstformand. Talen imødeses med stor og voksende spænding. Hun holder indholdet hemmeligt for Jakob Ellemann-Jensen og den øvrige V-ledelse...

Bliver det på V-landsmødet, at Inger Støjberg siger farvel til Venstre - eller vil hun blive i partiet, som hun altid har været en del af lige siden tiden i Venstres Ungdom?

Måske får vi svaret på søndag. Inger Støjberg har selv sagt, at hun havde brug for tid til at tænke sig om, da Venstres formand og et klart flertal i V-folketingsgruppen stemte for en rigsretssag mod Støjberg. Det opfattede hun som en klar mistillidserklæring fra Jakob Ellemann-Jensen.

Hvis Støjberg forlader Venstre, og hvis Lars Løkke Rasmussen stifter et nyt parti, så kan det hele blive endnu værre for Venstre. Og det tilmed i et kommunalt valgår, hvor Venstre risikerer at miste mange borgmesterposter, hvis tilslutningen til partiet generelt er styrtdykket.

Og allerede nu vil Søren Pape fra de konservative være mindst lige så sandsynlig som borgerlig statsminister-kandidat som den svækkede Jakob Ellemann-Jensen. Der er opbrud i dansk politik.

O.D.