Gå til hovedindhold
Ritzau Politik

DF om attentatplaner: Hjemkald Danmarks ambassadør fra Iran

30-10-2018 KL. 16:10
Sidste afkørsel inden Øresundsbroen lige ved Københavns Lufthavn. Øresundsbroen og meget andet lukkede på grund af stor politiaktion fredag 28. september 2018. PET-chef oplyser, at truslen for et angreb fra iranske spioner i Danmark ikke er "elimineret". (Arkivfoto)
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Danmarks ambassadør i Iran bør kaldes hjem.

Sådan lyder det fra Søren Espersen, der er Dansk Folkepartis udenrigsordfører og formand for Udenrigspolitisk Nævn.

Han reagerer på, at iransk efterretningstjeneste har planlagt et attentat på dansk jord ifølge den danske efterretningstjeneste.

Og det bør få konsekvenser.

- Man bør hjemkalde den danske ambassadør til konsultation. Det er et meget dramatisk diplomatisk skridt, som jeg mener, man skal tage.

- Det har en stor effekt og vil også have det internationalt. Det vil jeg opfordre regeringen til at gøre, siger han om iranske attentatplaner på dansk jord.

Den gigantiske politiaktion, der 28. september lukkede store dele af landet ned, skyldtes, at en iransk efterretningstjeneste planlagde et attentat i Danmark. Det oplyste PET tirsdag.

Den iranske ambassadør har tirsdag eftermiddag været til møde i Udenrigsministeriet. Her blev han mødt med "utvetydig fordømmelse af den helt uacceptable iranske adfærd" ifølge udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

Politisk ordfører Nicolai Wammen (S) deler forargelsen.

- Det er dybt alvorligt og fuldstændig uacceptabelt, at Iran har planlagt et attentat på dansk jord. Det fordømmer vi på det stærkeste. Det er min klare forventning, at regeringen reagerer skarpt og utvetydigt overfor Iran i den her sag, siger han.

Også Enhedslisten ryster på hovedet ifølge udenrigsordfører Eva Flyvholm.

- At det iranske præstestyre tilsyneladende planlægger at slå sine modstandere ihjel i Danmark er noget, vi skal tage ekstremt alvorligt.

- Så sent som i november 2017 blev en ASMLA-leder skudt og dræbt i Holland. I juli 2018 udviste den hollandske regering to iranske diplomater.

- Jeg opfordrer udenrigsministeren og resten af regeringen til nøje at overveje, hvilke diplomatiske skridt der nu skal tages over for Iran, siger hun i en skriftlig kommentar.

ASMLA står for Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz. Gruppen kæmper for, at et område i Iran bliver selvstændigt.

Medlemmerne af gruppen i Danmark efterforskes for at have hyldet det blodige angreb, som i september kostede 25 mennesker livet i Iran.

/ritzau/

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Seneste

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland