Debat

Digitalisering 1. december

Jeg underviser ældre i brug af computere, der er stor spredning på den enkeltes forudsætning, alder, motorik og indlæringsevne, men langt de fleste kan lære det mest nødvendige. Efter at have lært det mest nødvendige, skal der findes nogle tusind kroner i budgettet til indkøb af PC og oprettelse af internet.

For mange ældre betyder det afsavn, da pensionen kun lige strækker.

Efter installering, så er vi i gang, man henvender sig til den aktuelle offentlige hjemmeside, det går langsomt, sproget er ikke skrevet for os, men mest for offentlige ansatte.

Efter flere forsøg over flere dage lykkes det at få udfyldt det skema man skal, så bedes der om at udskrive en side, udfylde og underskrive den, scanne den ind og vedhæfte den.

Hvordan gør man det på en PC, skal man nu ud og købe mere udstyr? Hvordan bruges det så? Her stopper det, for budgettet er brugt. Nå der er dog nogle der når igennem, så de får anskaffet det nødvendige udstyr og glæder sig til nu også at kunne lave festsange med billeder, som de lærte på computer kurset.

Men så går det alligevel galt, der er noget med internet der ikke virker, de har jo købt en mobil internet forbindelse på 1 Mb, ca. 100 kr./Mdr. som udbyderen har lovet var tilstrækkelig.

Problemet her er, at den lovede hastighed gælder kun hvis man er så tæt på sendemasten, så den ligger med fuld styrke, det vises som bjælker, desuden kan antallet af enheder der deler forbindelsen have stor betydning for hastigheden.

Der er ikke mange steder i vores område der er fuld styrke og slet ikke på alle tider af døgnet, vi kan oven i købet regne med, at den stigende forbrug af tablet, smartphones og mobiltelefoner betyder endnu lavere hastighed. Endelig så sker der det, at den fine nye PC begynder at opdatere, med en hastighed på ca. 0,5 Mb, så det tager resten af dagen, så al anden kommunikation kan udelukkes. Det er særlig galt i de sommerhusområder, der nu må bebos hele året af pensionister, her er der heller ingen fastnets forbindelser, da der aldrig har været installeret telefon. Der er meget den ældre må rumme, mobil dækning, upload, download, browser, søgemaskine, password, digital, nem-id, Mb, Gb, Ghz, mapper, fil og alt det andet, en hel ny viden»skab« i en høj alder, kun hjulpet af frivillige hjælpere, da det offentlige skærer mere og mere på ældre området. Vores ældste elev bliver 90 år næste gang - godt gået. Hvem var det der sagde, de ældre har det let?Carl Eiler Carlsen

Dansk Folkeparti

Durupvej 33B

Glyngøre

7870 Roslev