Gå til hovedindhold
Ritzau Udland

Dinosaurdræberen ramte Jorden fra den værst tænkelige vinkel

27-05-2020 KL. 03:25
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Her er, hvad vi ved: For omkring 66 millioner år slog en asteroide med dobbelt så stor diameter som Paris ned i vores planet og udryddede alle dinosaurer på landjorden og 75 procent af alt liv.

Indtil nu har det været et mysterie, om den enorme sten ramte Jorden direkte eller i højere grad strejfede vores planet ved nedslaget.

Men nu står det klart, at asteroiden ramte os med vinklen 60 grader - den mest "dødbringende vinkel".

Det viser et studie publiceret i tidsskriftet Nature Communications tirsdag.

Det altødelæggende nedslag hvirvlede så meget materiale og så mange gasser op i atmosfæren, at det på radikal vis ændrede klimaet og dødsdømte tyrannosaurus rexen og alt, hvad den nogensinde havde jaget.

Ved at analysere strukturen i det 200 kilometer brede krater efter nedslaget i det sydlige Mexico har forskere kastet mere lys på, hvad der skete.

Hovedforfatteren til studiet er Gareth Collins fra Imperial College i London, og sammen med sine kollegaer har han kørt en række simulationer.

I dem undersøgte de forskellige nedslagsvinkler - 90, 60, 45 eller 30 grader - og to forskellige sammenstødshastigheder: 12 og 20 kilometer i sekundet.

60 grader svarer bedst til de tilgængelige data, fortæller han.

- Det er en mere dødelig nedslagsvinkel, fordi det udsender større mængder materiale hurtigt nok til at omslutte planeten, siger Collins.

/ritzau/AFP

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland