Erhverv

Direktør angriber skæv nedlukning: »Vi lever efterhånden i et moderne diktatur«

- Jeg er meget forundret over den måde, nedlukning fortsætter på. Vi lever efterhånden i et moderne diktatur, hvor regeringen meget egenrådigt træffer beslutninger. Jeg kan godt forstå, at virksomheder bliver mere og mere frustreret over tvangslukning.

Så skarpt lyder tonen fra direktøren for Business Skive, Lars Fjalland, ved udsigten til endnu mindst fire ugers nedlukning af store dele af det lokale erhvervsliv, hvor især mange inden for detailhandlen har det svært.

Lars Fjalland støtter således borgmester Peder Christian Kirkegaard i sin kritik af manglende muligheder for regional genåbning.

- I forhold til måden at se på det private erhvervsliv, så synes jeg overhovedet ikke, at der bliver lyttet. Set i forhold til, hvordan man involverer erhvervsorganisationerne i landet, så er det meget egenrådigt, som det foregår fra regeringen, synes Lars Fjalland.

Han havde gerne set en større inddragelse af erhvervsorganisationer som især Dansk Industri og Dansk Erhverv:

- Det er en ekstremt unuanceret nedlukning. Hvorfor er det, at man fra regeringens side undlader at inddrage Dansk Industri, Dansk Erhverv og SMVDanmark (små og mellemstore virksomheder, red.)? Hvorfor går man ikke som regering i front for at få en dialog med brancheorganisationerne i stedet for bare at lukke ned? spørger Lars Fjalland.

I sit job som direktør hos Business Skive har han dagligt kontakt til repræsentanter fra det lokale erhvervsliv, og en stor del af dem er dybt frustrerede og frygter, at deres butik eller anden virksomhed risikerer lukning i løbet af kort tid:

- Jeg kan godt forstå, at erhvervslivet synes, det her er hårdt, siger Lars Fjalland.

Han henviser til, at flere kædeforretninger og direktøren for Dansk Erhverv, tidligere K-folketingsmedlem Brian Mikkelsen offentligt har rejst kritik af den fortsatte nedlukning:

- Det giver ingen mening. Jeg er så enig med dem. Kunne man virkelig ikke gøre det her lidt anderledes? spørger Lars Fjalland.

Om smitte mener han:

- København er jo et problem. Statsministeren tør ikke åbne København. Restaurationer fik kun få dage til at lukke, så mange af dem havde ingen mulighed for at sælge ud af deres råvarer.

Lars Fjalland afviser, at han på nogen måde sympatiserer med demonstranter som »Men in Black«, og siger:

- Men jeg kan godt forstå, at nogen synes, det her er mærkeligt, og at det er en højst besynderlig måde, det hele er foregået på.

Flere butiksejere har kritiseret regeringen for, at der ingen restriktioner er på, hvad supermarkeder må sælge, selvom de må holde åbent, fordi de sælger fødevarer:

- Jeg kan ikke forstå, hvorfor supermarkeder må sælge radio og tv og andet, som andre udbydere af samme produkter på grund af lockdown ikke må. Jeg kan godt forstå, at kæder som Elgiganten og Punkt 1 bliver irriteret. Jamen, kan man som regering og styrelse så ikke finde ud af at sige til Elgiganten, at I må gerne holde åbent, men der må kun være, for eksempel, fem personer inde i butikken ad gangen, siger Lars Fjalland.

Han henviser til, at han under seneste nedlukningen stod i kø i gågaden ud for en af de butikker, som ingen mulighed havde - og fortsat ingen mulighed har - for at få nogen form for kompensation, fordi butikken sælger letfordærvelige varer:

- Jeg stod i kø uden for Chocolet/BonBonnieren. Der var overhovedet ingen problemer, alle kunder respekterede det og opførte sig fuldstændig efter coronareglerne, fortæller Lars Fjalland.

Han henviser også til bilsælgere, som fortsat må holde værksteder åbne, og kunder må gå gennem udstillingslokaler for at aflevere/hente nøgle til bil indleveret på værkstedet:

- Men de må ikke »kigge« på biler, når de går gennem forretningen. Men hvorfor må der så være 500 i et supermarked, men ikke fem mennesker i en mindre butik. For bilforhandlere gælder det også, at de plejer at have højsæson lige nu. Jeg er virkelig bekymret for vores lokale erhvervsliv. Mange bløder på de ordninger, der findes, for der er ikke tale om en 100 procent finansiering, påpeger Lars Fjalland.

Han tilføjer:

- Jeg synes altså ikke, det her er i orden. Jeg savner politiske udmeldinger, som er nuancerede. Jeg er klar over, at jeg udelukkende ser det fra et erhvervsmæssigt perspektiv. Jeg har selvfølgelig stor respekt for det sundhedsmæssige, men jeg kan ikke forstå, at det skal være så uens. Der er ingen logik i det her, synes Lars Fjalland.

»Vi lever i et moderne diktatur, hvor det private erhvervsliv, som er med til at finansiere vores velfærdsstat, flere steder risikerer at knække nakken«, mener direktøren for Business Skive, Lars Fjalland.  Foto: Lindy Jørgensen