Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Dramaet i grotten

11-07-2018 KL. 09:40
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Tham Luang-grotten i det nordlige Thailand har i de seneste uger været centrum for opmærksomhed fra hele verden. Tirsdag eftermiddag dansk tid blev luften på lykkeligste vis lukket ud af dramaet, da de sidste fire drenge og deres hjælpetræner Ekapol Chantawong på 25 år blev reddet ud af grottesystemet nær Chiang Rai. Dermed var indespærringen overstået for et fodboldhold med 12 drenge og en træner, som den 23. juni blev fanget i grotten på grund af voldsomme regnmængder.

Et enormt opbud af redningsmandskab fra Thailand og det meste af verden har deltaget i aktionen, som endte lykkeligt for de indspærrede, men derimod kostede en af dykkerne livet.

Man kan spørge sig selv, hvorfor en gruppe fodbolddrenge og deres træner skulle bevæge sig ind i grotten midt i tiden med kraftig monsunregn.

Det forlyder, at de bevægede sig ind i grotterne for at fejre en af fodboldspillernes fødselsdag. Ifølge Thailand-kenderen Mikkel Tofte Jørgensen er der også en religiøs og kulturel årsag til, at man i Thailand opsøger nogle af landets mange grotter. Thaierne har en særlig forkærlighed for dem, forklarer Mikkel Tofte Jørgensen, forfatter af rejseguiden »Turen går til Thailand«.

- Thaierne bruger grotterne som udflugtsmål, hvor de både kan tænde et lys, en røgelsespind og måske bidrage med en buddhafigur, siger han.

Mikkel Tofte Jørgensen forudser også, at Tham Luang efter redningsaktionen vil blive et endnu mere søgt turistmål for thaierne, hvorimod grotteområdet nær grænsen til Myanmar ligger for afsides til at blive et mål for udenlandske turister.

Dramaet med 12 indespærrede børn har haft de helt rigtige ingredienser til at få alverdens medier helt op i gear i dækningen. Det er sket i en grad, så andre ulykkelige begivenheder er sat helt i skyggen. Eksempelvis har mindst 150 japanere mistet livet efter et voldsomt regnvejr, jordskred og oversvømmelser uden at have tiltrukket nær den samme opmærksomhed.

Samtidig mister migranter i stort tal livet i et forsøg på at krydse Middelhavet, og bare på en enkelt dag, 3. juni, led 46 druknedøden ud for Tunesien.

Katastrofer med store tabstal er sværere at forholde sig til end dramaer, som ender lykkeligt. Især når børn er hovedpersoner.

Sådan reagerer mennesker ofte. Og gør de ikke, står medier af enhver slags parat til at dreje opmærksomheden i den retning. Siden de 12 drenge og deres træner blev fundet siddende på en klippe i mørket, har det dokumentariske drama været først på nyhedsrullen hos alle store medier i verden med BBC, CNN og New York Times i front.

Alle kan sætte sig ind i, hvor rædselsfuldt det har været at være spærret inde uden at vide, om man kommer levende ud igen. Det er til at forholde sig til.

Sværere er det som almindelig medieforbruger at bygge en spænding op om, hvorvidt Donald Trump slår Nato-samarbejdet i stykker ved dagens topmøde, eller om han bringer Europas sikkerhed i fare, når han om kort tid i Helsingfors mødes med Ruslands Vladimir Putin. Der er grunde nok til at ængstes, men frygten for 13 personers liv langt inde i et bjerg er langt mere håndgribelig.

Heldigvis kom både fodboldholdet og deres redningsmænd og øvrige hjælpere ud fra grotten, og det kunne da bare mangle, hvis ikke man verden over drager et lettelsens suk.

Men præsident Putins tilbud om at lade de thailandske fodboldspillere overvære VM-finalen i fodbold på søndag i Moskva må blive ved tilbuddet.

Indtil videre skal de befriede forblive under tilsyn af både læger og psykologer. Godt for det.

O.A.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland