Kunstfilm får egen biografsal: KulturCenter Skive åbner for stor Art Cinema-satsning

Cinema4 i KulturCenter Skive kan med en nytilbygget biografsal dedikere en hel sal til kunstfilm. ArtCinema4 skal vise indiefilm, klassikere, musikfilm, koncerter, dokumentarer og meget mere

21. oktober 2021, 09.54

Der er lagt op til en hyggelig stemning i art cinema-salen, hvor biografgængerne kan tage plads i de grønne velour-lænestole. PR-Foto: KulturCenter Skive

KULTUR Hvis man på disse kanter gerne vil opleve moderne kunstfilm på det store lærred, hvor de hører hjemme, så er der ikke mange muligheder udenfor den historiske biograf Øst for Paradis i Aarhus.

Det er i hvert fald tilfældet, indtil mandag den 25. oktober. Her åbner KulturCenter Skives biograf, Cinema4, for den nye »art cinema«-biografsal, ArtCinema4.

Med den nytilbyggede biografsal har det været muligt at dedikere en hel sal til kunstfilmene.

Læs også
Byggeriet er i gang: Ny biograf-sal ventes klar i oktober

- Vi har investeret otte millioner kroner i en ekstra sal, der er luksuriøst indrettet og dedikeret til Art Cinema. Vi har i de seneste måneder, mens byggeriet tog form, glædet os afsindigt meget til at indvie vores nye sal. Den er luksuriøst indrettet med små borde og lamper, uovertruffet billede og lyd samt behagelige grønne luksus velourstole. En sal, der primært er dedikeret til at vise alle de film, der ellers kun ville blive vist i storbyerne og slet ikke ville finde vej til lærrederne i Midt- og Vestjylland, fortæller Knud Bjerre, der er direktør for KulturCenter Skive i en pressemeddelelse.

Målet er at vise et bredt repertoire af forskellige film - europæiske film, verdensfilm, amerikanske indiefilm, klassikere, kultfilm, musikfilm, koncerter, dokumentarfilm og kunstfilm. Til nogle af filmene vil der være events, hvor filmene for eksempel vil blive introduceret af relevante personer. Her i efteråret er der for eksempel en lækker menu med trøfler i fokus inden »Trøffeljægerne fra Piemonte«, og til filmen »Det er ikke slut endnu« vil der være et oplæg om alzheimer og demens.

I forbindelse med åbningen af art cinema-salen den 25. oktober er der skabt programmer over de 26 film, som vil blive vist i salen for resten af året.

Nye film og klassikere

Nogle film spiller kun en enkelt gang, mens andre blot spiller i en uges tid.

Den første film i salen bliver klassikeren »The Graduate« fra 1967 (Fagre voksne verden, red.) med Dustin Hoffman i en af skuespillerens første hovedroller.

- I min verden er det en af de bedste ungdomsfilm i hele filmhistorien. Der er på sin vis tale om repremiere på filmen, da den for første gang bliver vist i 4k-opløsning, så det er en nyrestauraret version, og billederne har aldrig set så knivskarpe ud, fortæller Tobias Høybye, der er ansat kurator for ArtCinema4 med ansvar for udvælge filmene, der bliver vist i salen.

Læs også
KCL bygger til for millioner: Biograf får endnu en sal

Efter »The Graduate« bliver er færdig mandag aften bliver den spritnye film »Skaknovelle« vist. Den er baseret på en det sidste værk, som den østrigske forfatter Stefan Zweig skrev under den tyske besættelse, før han døde i 1942.

- Det er en helt ny storfilm fra Tyskland, som ikke bliver vist særligt mange steder i Danmark. De to første film på programmet viser bredden af det, vi gerne vil vise i salen. Vores grundlæggende tanke er, at filmene i art cinema-salen skal være så varierede som muligt, forklarer Tobias Høybye.

Læs også
Film om afghanske børn sikrer dansk succes i Cannes

Indlæser debat