Leder: Nedtælling til valggyser

Udgivet:25. maj 2022, 12.17

Læsetid:2 minutter

Chefredaktør Ole Dall.

Folketingets årlige sæson-afslutningsdebat var rykket frem til i går, og den cementerede både, at der i næste uge er folkeafstemning om ja eller nej til at afskaffe det danske EU-forsvars-forbehold - og at folketingsvalget hele tiden rykker nærmere.

Meningsmålinger viser, at et klart flertal af danskerne vil stemme ja til, at Danmark kan være med i EU’s forsvars-og sikkerhedspolitiske samarbejde, men den slags afstemninger bliver ofte mere tætte end forventet, så alt kan ske. Men det virker som om, et flertal har den holdning, at det vil være svært at forstå, hvis Danmark i en ny, alvorlig sikkerhedspolitisk situation fortsat vælger at være helt uden for et samarbejde om sikkerhed og tryghed - et samarbejde som alle andre EU-lande er med i.

Det resultat kommer i næste uge, hvorimod ingen kender valgdatoen for folketingsvalget, der dog senest skal komme 4. juni næste år.

Seneste Epinion-meningsmåling for DR viste helt dødt løb mellem S-regeringen og dens nuværende støttepartier på ene side og de borgerlige partier på den anden. Faktisk var der 88 mandater til de borgerlige og 87 mandater bag S-regeringen, men dertil skal så lægges de fire mandater, der vælges på Færøerne og i Grønland - og som oftest hælder til den røde side.

Statsminister Mette Frederiksen varslede i går en stor 2030-økonomiplan til august, og hun sagde på forhånd, at der er »historisk få penge tilbage til nye tiltag«. Det udspil vil tænde ny politisk debat, hvor emner som skat, reformer, arbejdskraft, borgernes frihed, tilbagetrækningsalder m.v. vil komme på dagsordenen.

Dansk økonomi er udfordret - for landet og for borgerne. Inflationen er vendt tilbage, og det kommer ikke på tale at kunne dække befolkningens merudgifter. Den nye sikkerhedspolitiske situation medvirker samtidig til gradvist øgede forsvarsudgifter, coronaen har kostet, minkaflivningen koster, og det såkaldte økonomiske råderum - skaffet af tidligere reformer - bliver stadig mindre, når der skues frem mod 2030.

Allerede i slutningen af næste måned kan vente en ny udfordring for Mette Frederiksen, når Minkkommissionen kommer med en rapport knyttet til den beslutning om aflivning af alle mink, som der ikke var lovgrundlag for.

Hvem vil ansvarets pile pege på? Bliver Mette Frederiksen friholdt for kritik, eller vil hun som bordformand ved regerings-beslutningen få et ansvar for, at det ikke var sikret, at der var et lovgrundlag for beslutningen?

Internt i den borgerlige lejr synes de sidste par måneder at have givet Jakob Ellemann-Jensen og Venstre ny energi i forhold til de konservative og Søren Pape. Venstre står stadig til klar tilbagegang i forhold til valget for tre år siden, og de konservative går markant frem, men Venstre er igen størst, og samtidig har Søren Papes vaklen i sagen om Claus Hjort fået de øvrige borgerlige partier til at kritisere Papes ledelsesstil. Officielt er den konservative leder ikke sprunget ud som statsministerkandidat, men det forventes kun at være et spørgsmål om tid. Men lige nu har Jakob Ellemann med borgerlig medvind.

O.D.

Indlæser debat