Manden bag Hr. Skæg: Jeg får dårlig samvittighed

Denne sommer skal skuespiller Mikkel Lomborg indtage sin kendte rolle som Hr. Skæg i Cirkus Summarum. Men det hænger ikke altid godt sammen med familielivet.

18. juli 2021, 08.36

Mikkel Lomborg har i over et årti fået smilet frem på danske børn i sine tv-programmer på DR som Hr. Skæg og i sit arbejde hos Cirkus Summarum ligeledes som Hr. Skæg. Og selv om Mikkel Lomborg har trukket i det farvestrålende tøj utallige gange, er han ikke færdig med at spille Hr. Skæg. Han er slet ikke "mæt", som han selv forklarer det. (Arkivfoto)

KØBENHAVN Teltdugen hos Cirkus Summarum er atter oppe, for efter en coronapause vil det celebre cirkus endnu en gang sprede glæde hos børn og barnlige sjæle.

Det betyder samtidig, at skuespilleren Mikkel Lomborg vender tilbage i sin signaturrolle som den muntre og ivrige Hr. Skæg.

Og selv om det er lang tid siden, at Mikkel Lomborg sidst stod midt i manegen med sit lange og mørke skæg, er hans energi på plads.

- Størst er følelsen af lettelse og glæde! Da vi stod foran publikum første gang, ramte en gigantisk sommerfugl mig altså, og det var det hele værd! Jeg var lige ved at få tårer i øjnene, jubler 50-årige Mikkel Lomborg.

- Jeg kan dog mærke, at jeg har været væk fra manegen. Og det må jeg nu genopfriske. Netop det synes jeg er spændende, fortæller han.

Mikkel Lomborgs Hr. Skæg blev født, da han allerede havde skabt sig en tilværelse som socialpædagog.

Efter 11 år i det arbejde fik Mikkel Lomborg tilbuddet om castingen på et børneprogram efter en fest, hvor en tv-producent havde spottet Mikkel Lomborg som mulig kandidat.

Det blev indgangen til Hr. Skæg for Mikkel Lomborg. En figur, der tager udgangspunkt i flere træk hos skuespilleren selv.

Og Hr. Skæg vakte begejstring. Mikkel Lomborg kunne dermed begynde livet som Hr. Skæg med programmet "Skæg med tal".

I de seneste 11 år har Cirkus Summarum været en fast del af Mikkel Lomborgs liv fra begyndelsen af juni til starten af august. De måneder bliver "ædt i en stor mundfuld", som han beskriver det.

Men på trods af, at arbejdet fylder meget, er det for Mikkel Lomborg det hele værd. Det er det også for hans familie, og det er der en særlig grund til.

- Det sjove er jo, at lige netop med Cirkus Summarum kan jeg være sammen med min familie. For os, der er med i forestillingen, kan nemlig give vores børn nogle små roller, så de kan lave nogle ting undervejs, fortæller han.

Mikkel Lomborg har en datteren Anaya - som blev født i 2013 - med sin hustru, Neeni Lomborg Rasool, som også har en datter fra et tidligere forhold.

Og det var netop under den røde teltdug, at Mikkel Lomborg og Neeni Lomborg Rasool i sin tid mødtes for allerførste gang.

I manegen opstår der derfor et særligt bånd i den lille familie.

- Det har jo været hver eneste sommer i lang tid, at vi har lavet Cirkus Summarum. Vores børn er jo også på arbejde, og på den måde er vi jo sammen, fortæller han.

- Vi hænger ud på bagscenen, og min kone snakker med nogle af de andre. Så sommeren i Cirkus Summarum er faktisk der, hvor vi får set hinanden måske allermest, siger Mikkel Lomborg.

Han lægger dog på samme tid ikke skjul på, at det kan være svært at få arbejdet i Cirkus Summarum og familielivet til at hænge fornuftigt sammen.

- Min kone ville svare, at det er svært at få det til at fungere. Lige nu er vi på Cirkus Summarum optaget af mange prøver og forberedelser, og det varer hele dagen. Derfor er jeg næsten ikke til stede derhjemme, fortæller han.

Mikkel Lomborg forklarer, at det derfor er hans kone, som må tage sig af det praktiske og de to døtre, der går i folkeskole, mens cirkusprøverne står på.

- Jeg har ikke fundet løsningen. Det går galt hver gang, og det er frygteligt. I virkeligheden ville jeg måske hyre en eller anden hjælp. Men vi lever ikke i en verden, hvor jeg har samvittighed til det. Så jeg skubber det hele over på min kone, siger han og fortsætter:

- Og så har vi nogle gange, hvor vi støder sammen og lægger svesken på disken. Og det får jeg også virkelig dårlig samvittighed af. Men samtidig ved vi begge jo godt, at dette er omstændigheden. Så det er prisen, vi betaler. Men den er godt nok barsk engang imellem.

En anden pris, som Mikkel Lomborg betaler, er karakteren Hr. Skægs store berøringsflade. For Hr. Skæg er kendt af mange danske børn og deres forældre.

Og det er medvirkende til, at Mikkel Lomborg kan føle sig sat i bås. For som han selv karakteriserer det, har han "malet sig selv op i et hjørne, hvad det angår".

- Ja, absolut. Jeg kan jo ikke lave andet - det er det, som er problemet. Jeg har givet mit ansigt til Danmarks Radio, og de ejer det.

- Men som jeg siger: "You win some and you lose some". Men man skal huske på, at jeg har lagt figuren tæt op ad min egen personlighed, så jeg skal bare bruge mig selv. På den måde skal jeg ikke opfinde alt muligt, understreger Mikkel Lomborg.

At kunne vise andre sider af sig selv har strejfet ham mange gange.

Derfor sagde han også ja til at spille med i jambandet Pink Floyd Project som sanger, da det oprindelige bands plade "The Wall" fyldte 40 år for to år siden.

Det blev til en oplevelse, hvor Mikkel Lomborg kunne kaste Hr. Skæg fuldstændig fra sig. Han betegner selv oplevelsen som en form for terapi.

Dog har han ikke lyst til at slippe den velkendte figur alligevel.

- Jeg elsker heldigvis rollen som Hr. Skæg. Og den har jeg haft i 14 år, og jeg er overhovedet ikke mæt eller træt, understreger Mikkel Lomborg.

Cirkus Summarum spiller fra den 25. juni til 5. august.

/ritzau

Mikkel Lomborg, Hr Skæg - Jeg ville ikke kunne holde til at leve af at være Hr. Skæg, hvis det ikke lige netop var for, at jeg kunne trække energi fra børnene. Og samtidig har jeg følelsen af at lave noget meningsfyldt, fortæller Mikkel Lomborg. (Arkivfoto) Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Mikkel Lomborg, Hr Skæg Før Mikkel Lomborg skabte den kendte rolle som Hr. Skæg, var han i 11 år socialpædagog. I sin barndom fik han lov til lidt af hvert. Som 12-årige fik Mikkel Lomborg lov af sin mor at rejse til Indien med Tvind. Undervejs opdagede skuespilleren sit børnetække. (Arkivfoto) Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Indlæser debat...