Efter fnat-fund på gymnasium: Slå koldt vand i blodet

Udgivet:19. januar 2017, 11.47

Læsetid:2 minutter

Pauli Vendelbo
Journalist| pv@skivefolkeblad.dk

Det er sjældent, at Lone Tanderup, der er leder af sundhedsplejen i Skive Kommune, hører om fnat-tilfælde.

I gennemsnit sker det en gang om året.

Mange gange er det hos familier, og det sker yderst sjældent, at hun får kendskab til fnat på kommunale skoler og daginstitutioner, som det onsdag skete på Skive Gymnasium, hvor rektor advarede eleverne om, at der var konstateret på tilfælde af fnat på gymnasiet.

- Jeg har kun haft kendskab til ét tilfælde af fnat på en skole i de snart seks år, jeg har været leder af sundhedsplejen i Skive Kommune. Men skolerne har ikke pligt til at informere mig, så der kan sagtens være flere, uden jeg ved det, siger Lone Tanderup.

I det ene tilfælde var det et enkelt barn på en folkeskole, der var ramt af fnat, og Lone Tanderup opfordrer til, at folk slår kold vand i blodet. - Jeg kan godt forstå, at folk synes, det er klamt med mider i huden. Men der skal tæt fysisk kontakt til, hvis sygdommen skal smitte, og oftest sker det, når folk eksempelvis sover under samme dyne, siger Lone Tanderup.

Fnat er en smitsom og meget kløende infektion, der skyldes en lille mide.

Ifølge Netdoktor.dk kan fnat brede sig som en løbeild, hvor mange børn og unge er samlet og tæt på hinanden - for eksempel i børnehaver og skoler.

Fnat overføres, når befrugtede hunmider gnaver sig ind i huden og danner små gange, hvor de lægger æg.

Der skal tæt kropskontakt til for at overføre smitten, primært seksuel kontakt - eller tæt kontakt mellem børn eller mellem familiemedlemmer.

Ifølge Lone Tanderup skal fnat behandles med en kur, der skal smøres på huden, og efter en enkelt gang er smitterisikoen væk. Det vil dog stadig klø i noget tid efter.

- Det er midernes affaldsstoffer, der giver den trælse kløe, og det kan klø i op til seks uger, indtil huden har skiftet det yderste lag, siger Lone Tanderup.

Fnat hedder på latin scabies og er i familie med skab, som de fleste kender fra ræve og andre dyr.

Mere interessant læsning