200-årsdagen for ulvens udryddelse

Udgivet:21. juni 2013, 11.05

Læsetid:1 minut

Arkivfoto

Fem nætter i træk sad skytten på Estvadgaard lidt sydvest for Skive tålmodigt i skjul ved kadaveret af et føl, før den viste sig. Men natten mellem den 20. og 21. juni 1813 – for præcis 200 år siden fredag – fik han ram på ulven og dermed udryddet arten i Danmark. Den døde ulv blev ført til retten i Holstebro, en belønning blev udbetalt, og skindet blev hængt op til offentlig skue foran rådstuen.

Sådan fortæller zoolog Mogens Trolle, cand.scient. fra Statens Naturhistoriske Museum, i en pressemeddelelse i anledning af den begivenhed, som i 200 år er blevet omtalt som »ulvens udryddelse i Danmark«.

De seneste måneder har Mogens Trolle været på banen i forbindelse med de observationer af ulve, som er indløbet fra borgere i Midt- og Vestjylland.

Zoologen fortæller også, at drabet på ulven ved Estvadgaard satte punktum for en flere århundreder lang udryddelses-kampagne mod hundens forfader.

- Det siger meget om ulvens resistens, at den overhovedet havde holdt ud så længe. Den var blevet udsat for professionelle ulvejægere og store klapjagter, var blevet beskudt med geværer og armbrøster, var blevet fanget i ulvegårde såvel som ulvegrave og var blevet forgiftet.

Kuglen ved Estvadgård sluttede en 13.000 år lang historie, fortæller Mogens Trolle