Richard Trumka - USA's førende fagforeningsmand - er død

USA's arbejdende folk mister en beslutsom leder, siger demokratisk senatsleder om Trumka, der stod Biden nær.

5. august 2021, 20.37

Richard Trumka er død, 72 år. Han var i en årrække leder af minearbejdernes fagforening i USA, inden han fik topposter i fagforeningernes sammenslutning, AFL-CIO.

WASHINGTON Richard Trumka, lederen af USA's største faglige landsorganisation, AFL-CIO, er død, 72 år, efter et hjertestop.

Det oplyser hans organisation til amerikanske medier, heriblandt New York Times.

Trumka var en vigtig figur i Det Demokratiske Parti, og han har været tæt på den nuværende præsident, Joe Biden, i at formulere lovgivning, der skal fremme lønmodtageres rettigheder og sikre nye arbejdspladser gennem store infrastrukturprojekter.

- Det arbejdende folk i Amerika har mistet en beslutsom kriger i en tid, hvor vi behøvede ham mest. Det siger den demokratiske flertalsleder i Senatet, Chuck Schumer, i mindeord.

Trumka blev valgt til leder af AFL-CIO for 12 år siden. Han stammede fra en minefamilie i delstaten Pennsylvania og var i en årrække formand for minearbejdernes fagforening.

I modsætning til Danmark og de øvrige nordiske lande er graden af organiserede i fagforeninger meget lav i USA. Kun 11 procent. Noget som ifølge mange økonomer også kan aflæses i den ringe lønudvikling i USA i mange traditionelle fag.

Mens reallønnen er steget støt gennem 40 år i Europa, er den næsten stagneret for mange lønmodtagere i USA. Samtidig er den økonomiske ulighed vokset dramatisk.

Præsident Biden har gjort det til en mærkesag at gøre det lettere at danne fagforeninger.

/ritzau/