Leder: Grøn knopskydning svækker de røde

26. oktober 2021, 13.21

Så kom vi op på 14 partier - mindst - ved næste folketingsvalg.

Partiet Frie Grønne har fået indsamlet de krævede godt 20.000 vælgererklæringer, og dermed kan partiet se frem til at komme på stemmesedlen.

Med det nye parti bliver der trængsel om grønne budskaber. Alle partier har i dag en grøn omstilling på programmet, og grøn knopskydning har samtidig medført, at der udover Alternativet også kommer Veganerpartiet og altså også Frie Grønne på stemmesedlen.

Frie Grønne lægger vægt på, at man er et entydigt rødt parti og at anti-racisme er et afgørende programpunkt. Som et plus for Frie Grønne har man tre folketingsmedlemmer - skiftet fra Alternativet - og et sekretariat på Christiansborg.

Frie Grønne har ikke kompromisvilje i bagagen. Man vil være et kontant venstrefløjsparti medet såkaldt »anti-kapitalistisk udgangspunkt«. Og man taler om en »solidarisk, anarkistisk tilgang til livet«. Det er altså ikke ligefrem hensigten at føre politik hen over den berømte midte i dansk politik...

At der kommer så mange partier på stemmesedlen til næste valg vil alt andet lige øge spændingen om, hvem der vinder regeringsmagten. Det kan blive særdeles afgørende, om en række partier kommer lige over eller under spærregrænsen på to procent.

Hvis både Kristendemokraterne og Lars Løkkes Moderaterne klarer spærregrænsen, og hvis Frie Grønne, Veganerpartiet og Alternativet alle ryger under de to procent vil det øge sandsynligheden for et regeringsskifte.

Hvis de tre grøn-røde partier f.eks får 1,5, 1,7 og 1,8 procent af stemmerne, så er fem procent af stemmerne spildt og gået tabt for S-regeringen i kampen om regeringsdannelsen. Og det kan være nok til, at det kan blive svært for S-regeringen at fortsætte. Omvendt vil det styrke S-regeringens genvalgschancer, hvis Kristendemokraterne - og Moderaterne - ikke klarer spærregrænsen og dermed leverer stemmesspild blandt de borgerlige.

Når det kan blive afgørende for regerings-dannelsen, hvilke partier der klarer spærrregrænsen, hænger det også sammen med, at afstanden mellem de borgerlige partier og de partier, der støttede S-regeringen efter sidste valg, bliver stadig mindre.

Den seneste meningsmåling fra Voxmeter i BT viste, at partierne bag Mette Frederiksen efter sidste valg - S, R, SF og Enhedslisten - sammen med Alternativet og Veganerpartiet har under 50 procents opbakning. Det er første gang, at det sker siden august 2018. Den såkaldte blå blok står med 47,1 procent, Det vidner igen om betydningen af, hvordan det går med de små partier og deres kamp mod spærregrænsen på to procent.

Frie Grønnes leder, Sikander Siddique, mener, at partiet har taget »det første store og svære skridt på en lang rejse«. Han skal selvfølgelig være optimist, men splittelsen blandt de røde kan ende med at gavne de blå.

O.D.

Indlæser debat