Ritzau Udland

Eks-politichef om stormløb: De havde forberedt sig til krig

Politi og sikkerhedsstyrker i og omkring USA's Kongres var slet ikke forberedt på de voldelige begivenheder den 6. januar, hvor tilhængere af daværende præsident Donald Trump stormede bygningen.

Efterretninger op til demonstrationen havde ikke forudset, at det ville blive så voldeligt, fortæller tre tidligere chefer for sikkerheden i kongresbygningen ved en høring i Senatet tirsdag.

- Vi havde planlagt ud fra, at det ville blive en massedemonstration, muligvis med vold, forklarer Steven Sund, der efter urolighederne trådte tilbage fra jobbet som politichef i Kongressen.

- Men det, der skete, var et koordineret angreb i militær stil mod mine betjente i en voldelig overtagelse af kongresbygningen, siger han.

- Disse kriminelle kom og havde forberedt sig til krig, tilføjer Sund ifølge New York Times.

Steven Sund og tre andre sikkerhedsansvarlige var tirsdag indkaldt til en høring, der skal forsøge at finde et svar på, hvad der gik galt den 6. januar.

Den dag trængte hundredvis af vrede Trump-tilhængere ind i kongresbygningen.

Videooptagelser og billeder i medierne har vist, hvordan demonstranterne stødte sammen med politiet og siden drog gennem kongresbygningens gange på jagt efter politikere. Flere gange kom de faretruende tæt på hinanden.

Kongresmedlemmerne måtte evakueres og bringes i sikkerhed andre steder i bygningen.

En politibetjent var en af fem personer, der mistede livet den dag. Mange andre betjente blev kvæstet.

/ritzau/

Trump-tilhængere stødte sammen med politi og sikkerhedsstyrker ved en af indgangene til Kongressen i Washington 6. januar. det voldsomme stormløb kom fuldkommen bag på os, forklarer de sikkerhedsansvarlige ved en høring i Senatet tirsdag. (Arkivfoto)