Ritzau Udland

Eksbetjent kendes skyldig i drab på George Floyd

Den tidligere betjent Derek Chauvin er kendt skyldig i at have dræbt den sorte amerikaner George Floyd under en anholdelse i Minneapolis 25. maj sidste år.

Det står klart, efter at et enigt nævningeting tirsdag leverede sin dom i retssalen ved Hennepin County Court i samme by.

Chauvin kendes skyldig i alle tre anklagepunkter, hvoraf den mest alvorlige drejer sig om forsætligt drab. Han risikerer op til 40 års fængsel, når strafudmålingen vil finde sted om cirka to måneder.

Afgørelsen blev læst op af dommer Peter Cahill kort efter klokken 23 dansk tid.

Den tidligere betjent var blandt også tiltalt for for "second-degree manslaughter", hvilket svarer til uagtsomt manddrab på dansk.

Han blev kort efter domsafsigelsen ført ud af retssalen i håndjern.

Det tog sagens 12 nævninger godt 11 timer at blive enige om en afgørelse. Nævningerne har i alle tre anklagepunkter mod Derek Chauvin skullet nå frem til en enstemmig afgørelse for at kunne dømme ham.

Den hvide betjent blev tiltalt for drab, efter at han i maj sidste år placerede sit knæ på Floyds hals i over ni minutter.

Undervejs sagde 46-årige Floyd flere gange, at han ikke kunne trække vejret. Hændelsen blev filmet på video og gik senere verden rundt.

Det førte til store protester i USA under navnet "Black Lives Matter". Bevægelsen kæmper mod politivold og racemæssig ulighed.

Retssagen mod Derek Chauvin har kørt de sidste tre uger. Den er blevet kaldt en principiel sag om politivold og systemisk racisme. Og det har været med til at give sagen en enorm bevågenhed.

/ritzau/

Den tidligere betjent Derek Chauvin blev tirsdag kendt skyldig i at have dræbt den sorte amerikaner George Floyd under en anholdelse.